In ultimii ani, tot mai multi sinucigasi francezi au pus gestul lor pe seama neintelegerilor cu patronii.

Compania: ”angajatul era multumit de munca sa”

Circumstantele sinuciderii au fost evocate de un comitet de igiena, securitate si conditii de munca (CHSCT), care s-a abtinut pentru moment sa vorbeasca de legatura dintre conditiile de munca si actul comis de barbatul de 51 de ani.

Cotidianul L’Alsace vorbeste in editia sa electronica din 20 aprilie despre un mesaj de adio in care sinucigasul isi expune motivele deciziei sale.

Barbatul ocupa un post bun la serviciu, sustin sefii sai de la Peugeot-Citroen.

„Toate elementele obiective au dus la concluzia ca angajatul era multumit de munca sa si ca era apreciat in cadrul ierarhiei sale”, sustine compania, care a precizat ca barbatul beneficiase de o marire de salariu in 2005 si de alta in 2006.

„Un act de acest gen poate fi consecinta a mai multor factori, insa pana acum nimic nu ne permite sa spunem ca suicidul are legatura cu locul de munca”, a decalarat Raymond Buchholzer, delegatul sindical la uzinele din Mulhouse.

Sinucideri in lant

In urma cu trei ani, un tanar muncitor s-a aruncat in gol dintr-unul dintre atelierele din Mulhouse. Recent, un alt salariat al uzinei Charleville-Mezieres din Ardennes s-a sinucis si a lasat in urma sa o scrisoare in care se plangea de conditiile grele de munca, care l-ar fi determinat sa ia aceasta decizie.

Renault, de asemenea, a trecut prin astfel de incidente: cinci tentative de sinucidere in cinci luni. Din cauza acestor intamplari, parchetul din Versailles a ordonat in luna februarie a acestui an o ancheta preliminara care se afla inca in curs.

Pe 27 aprilie, autoritatile din domeniul muncii si al asigurarilor din Hauts-de-Seine trebuie sa trimita concluziile la care s-a ajuns in urma anchetei asupra mortii barbatului care s-a sinucis pe 20 octombie 2006.

De asemenea, in urma cu doua saptamani, in jur de 200 de angajati ai societatilor Sodexho si Renault Camioane au manifestat, cerand salarii mai mari si conditii de viata mai bune. Greva s-a tinut in memoria unui coleg al lor care s-a sinucis din cauza conditiilor de munca.