Misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO (Directia pentru Sanatatea Alimentelor din cadrul Comisiei Europene) se desfasoara in perioada 23-27 aprilie, iar scopul ei este sa evalueze sistemul de control oficial pentru alimente si furaje ce contin sau constau din organisme modificate genetic.

Expertii misiunii vor verifica progresele inregistrate in activitatea de control a alimentelor, furajelor si semintelor modificate genetic, legislatia existenta si modul de implementare a acesteia.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii, „expertii europeni vor vizita judetele care pana in 2007 au fost mari cultivatoare de soia modificata genetic (Calarasi si Timis)”.

In programul evaluarii sunt incluse vizite la cele doua Directii Agricole si de Dezvoltare Rurala, la Directiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, la fostii cultivatori de soia modificata genetic, precum si la unitatile de procesare a soiei din judetele mai sus-mentionate.

Laboratoarele romanesti intra in evaluare

In planul misiunii este prevazuta si evaluarea laboratoarelor de determinare a OMG din seminte, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare din Bucuresti, si din alimente si furaje, din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

De asemenea, este planificata si o vizita la un punct de inspectie la frontiera in scopul evaluarii controlului importului de organisme modificate genetic.

Pe 27 aprilie, misiunea Food Veterinary Office a DG SANCO se va incheia si vor fi prezentate succint si primele concluzii ale evaluarii.

Autoritatile romane implicate in aceasta actiune sunt Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.

2006, ultimul an de soia MG

Romania s-a angajat sa respecte legislatia comunitara in domeniul organismelor modificate genetic, sa elimine din cultura incepand cu anul 2007 soia modificata genetic, deoarece aceasta cultura nu este aprobata in Uniunea Europeana, si sa urmareasca trasabilitatea productiei de soia modificata genetic din recolta anului 2006.

Pana acum, legislatia relaxata din tara noastra a permis culturile de soia modificata genetic timp de opt ani. Pe langa culturile de soia, au mai fost facute experimente de culturi de pruni si cartofi modificati genetic.

Cu toate ca multe companii au facut lobby pentru a li se permite continuarea cultivarii de plante modificate genetic, Uniunea Europeana a avut ultimul cuvant si din 2007 soia MG a fost interzisa.

Insa, in 2006, fermierii romani au cultivat nu mai putin de 130.000 de hectare de soia modificata genetic, conform Ministerului Agriculturii. Daca facem un calcul estimativ, productia ajunge la aproximativ 300.000 de tone, iar s-a intamplat cu aceasta recolta, nu se stie.

In momentul de fata, Ministrul Mediului a autorizat testarea culturii de porumb modificat genetic si daca lucrurile merg intr-o directie favorabila acestei culturi, Romania ar putea reintra in grupul tarilor cultivatoare de OMG. La Ministerul Mediului sunt depuse mai multe astfel de notificari prin care se solicita cultivarea pentru testare a porumbului, soia si prunului modificat genetic.