CNA si Partidul Democrat - impotriva acestei comisii

Presedintele CNA, Ralu Filip, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta comisie nu se justifica si ca impartirea timpilor de antena dupa sugestia acerstei comisii este imposibila, mai ales in cazul posturilor private, pentru ca atunci nu ar mai exista independenta editoriala.

Presedintele CNA a explicat ca nu este vorba de o campanie electorala, ci de un referendum la care cetatenii sunt invitati sa raspunda prin DA si NU.

Ralu Filip, a insistat asupra faptului ca CNA a adoptat in urma cu doua zile o decizie privitoare la modul de desfasurare a campaniei iar comisia parlamentara ar trebui sa tina cont de hotararea Consiliului National al Audiovizualului.

Reprezentantul PD in aceasta comisie parlamentara, deputatul Valentin Iliescu, a adeclarat pentru HotNews.ro ca democratii s-au opus vehement infiintarii acestei comisii, prin care se incalca, din nou, legea electorala. Deputatul a concluzionat ca democratii mizeaza pe ajutorul CNA in aceasta privinta.

PSD sustine ca presedintele are drepturile unui cetatean obisnuit

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD), a declarat, marti, ca potrivit Legii referendumului, presedintele suspendat nu poate desfasura campanie electorala inaintea referendumului pentru demiterea acestuia.

Nicolicea a afirmat ca Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede, la art. 30 alin. (2), ca "in campania pentru referendum, partidele politice si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, prin adunari publice si prin mijloace de informare in masa".

Nicolicea crede ca sintagma "fara nicio discriminare" inseamna ca, in mass-media, spatiul alocat partidelor politice trebuie sa respecte algoritmul politic. Mai mult, presedintele suspendat are dreptul la o expunere mediatica a campaniei proportional cu cel al unui cetatean obisnuit.

Componenta comisiei parlamentare

Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a hotarat, marti, infiintarea unei comisii speciale pentru monitorizarea timpilor de antena in campania electorala dinaintea referendumului privind suspendarea presedintelui.

Astfel, din aceasta comisie parlamentara fac parte 15 senatori si deputati. Partidul Social Democrat este reprezentat de deputatii Eugen Nicolicea, Rodica Nassar, Bogdan Niculescu-Duvaz, precum si senatorii Adrian Paunescu si Vasile Dancu.

Patidul National Liberal este reprezentat de deputatii Catalin Micula, Emilian Francu si de catre senatorul Constantin Dumitru. Democratii ii iau in comisia pentru monitorizarea timpilor de antena pe senatorul Cristache Radulescu si pe deputatul Valentin Iliescu, iar PRM pe deputatul Olguta Vasilescu si pe senatorul Mihai Ungheanu.

Partidul Conservator este reprezentat de deputatul Ionica Popescu, UDMR de deputatul Kelemen Hunor, iar grupul parlamentar al minoritatilor nationale este reprezentat de deputatul Slavomir Gvozdenovici.

"Comisia...este formata din 15 deputati si senatori, desemnati cu respectarea configuratiei politice a Parlamentului Romaniei, potrivit anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, Presedintele Consiliului National al Audiovizualului,

Presedintele Societatii Romane de Televiziune si un reprezentant al domnului Traian Basescu, presedintele suspendat al Romaniei", se arata in articolul 5, alineatul 2 al hotararii amintite, in anexa fiind enumerati parlamentarii prezentati mai sus.