Monumentul soldatului sovietic - care a determinat seria manifestarilor violente de la Tallinn, dar si accentuarea tensiunilor cu Moscova, a fost amplasat, luni, intr-un cimitir militar din capitala estona. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului eston al Apararii, citat de agentia France Presse.

El a declarat ca monumentul va fi inaugurat pe 8 mai, cand se marcheaza victoria coalitiei antinaziste din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Decizia autoritatilor de la Tallinn de a muta din centrul capitalei monumentul soldatului sovietic, pe motiv ca acesta reprezenta un loc de confruntare al nationalistilor estoni si rusi, a starnit o serie de manifestari violente. O persoana si-a pierdut viata si peste o suta au fost ranite. De asemenea, aproape 600 de protestatari au fost retinuti de fortele de politie.

Potrivit agentiei France Presse, demonstrantii purtau drapele rusesti si strigau sloganuri de sustinere a Rusiei. De altfel, Moscova a acuzat Estonia, in repetate randuri, ca ar incalca drepturile minoritatii ruse care traiste in aceasta seara.

Dupa confruntarile violente din ultimele zile, Ministerul rus de Externe a criticat autoritatile estone pentru ca au utilizat forta "excesiv" impotriva demonstrantilor.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a anuntat ca sprijina Estonia "in aceste momente deloc usoare" si si-a manifestat "intelegerea" fata de autoritatile de la Tallinn.