Presedintele George W. Bush si-a folosit, marti noaptea, dreptul de veto pentru a respinge un proiect de lege al democratilor care impunea un calendar ar retragerii trupelor americane din Irak, incepand din acest an, in schimbul deblocarii fondurilor pentru razboi, scriu agentiile internationale de presa.

Bush a numit calendarul aprobat de Camera Reprezentantilor si de Senatul SUA drept "un calendar al esecului".

"Trupele noastre si familiile lor merita ce este mai bun", a declarat Bush, adaugand ca anuntarea unui calendar al retragerii militare americane din Irak "ar ajuta dusmanul", scrie cotidianul "The Guardian".

"Membrii Camerei si Senatului au trecut un proiect care inlocuieste judecata comandantilor nostri cu opinia politicienilor", a declarat liderul de la Casa Alba intr-un discurs televizat, la aniversarea a patru ani de la discursul in care anunta incheierea operatiunilor militare majore din Irak, sub sloganul "Misiune Indeplinita", scrie Reuters.

Textul respins de Bush urma sa deblocheze 124,2 miliarde de dolari care sa contribuie la finantarea razboiului din Irak si Afganistan, in acest an.

Dar, unda verde pentru acesti bani era pusa alaturi de o conditie inacceptabila pentru administratia Bush, adica inceperea retragerii trupelor americane din Irak, cel mai tarziu in octombrie si finalizarea acestei operatiuni in martie 2008.

Decizia lui Bush vine dupa ce ieri, Ministerul de Interne irakian a anuntat ca liderul retelei al Qaida in Irak, Abu Ayyub al-Masri, a fost ucis in confruntarile dintre militanti, desfasurate la nord de Bagdad. Oficialii militari americani din Irak nu au putut, insa, confirma informatia.

Ultimul sondaj pentru NBC si Wall Street Journal arata ca 55% dintre americani vor retragerea din Irak, democratii cerand astfel "o noua directie" in acest razboi.