Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC), intrunit la inceputul saptamanii in capitala thailandeza Bangkok, a aprobat vineri dimineata un document de sinteza privind mijloacele de lupta impotriva incalzirii globale, anunta presa internationala.

Dupa negocieri maraton, cei peste 400 de experti din 120 de tari au ajuns la un acord de care trebuie sa tina cont factorii de decizie din fiecare tara. Documentul are 20 de pagini si contine masurile concrete de atenuare a fenomenului incalzirii globale, dar si costul acestora.

Una dintre concluzii esta aceea ca urmatorii 20-30 de ani vor fi cruciali in eforturile de atenuare a incalzirii planetei. Astfel, pentru a tine sub control fenomenul, lumea intreaga va trebui sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 50-85%, pana in 2050, arata raportul potrivit AFP.

Potrivit cotidianului Le Monde, costurile pentru a limita emisiile gazelor cu efect de sera pana in 2030, vor fi cuprinse intre 0,2% si 3% din produsul intern brut mondial.

Expertii sustin in raport ca exista deja tehnologie adecvata, cu costuri suportabile, care ar limita incalzirea globala. Ei includ aici energia solara, cea eoliana, case construite mai eficient, adica mai bine izolate termic, cu mai putine sisteme de aer conditionat, astfel economisindu-se cantitati importante de energie si gaz, scrie Reuters.

IPCC va da publicitatii, vineri, acest al treilea raport al sau, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bangkok.

Potrivit unor delegati citati de AFP, China a incercat sa se impotrivesca la unele dntre recomandarile incluse in raport.

Documentul care va fi facut public vineri este considerat cea mai vasta expertiza internationala de pana acum asupra incalzirii climatice.

Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei a publicat pana acum, trei rapoarte, in anii 1990, 1995 si 2001, in care atrage atentia asupra vinovatiei oamenilor in amplificarea fenomenului de incalzire climatica, aparut in secolul 20.