Astfel, potrivit NewsIn, PSD ar putea cere PNL sa primeasca functia de director al TVR, post vacantat dupa demisia lui Tudor Giurgiu.

Mai mult, surse social-democrate au declarat pentru NewsIn ca nu este exclus ca PSD sa emita pretentii si asupra sefiei SIE.

Motivele demisiei lui Tudor Giurgiu

Giurgiu a mai precizat ca nu vrea sa mai lucreze intr-o institutie in care sindicatele fac partizanate cu partidele politice impotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot sa se ocupe de soarta TVR. Tudor Giurgiu va asigura interimatul la conducerea TVR, pentru 30 de zile, conform legii, se arata intr-un comunicat al Camerei Deputatilor.

Intr-o alta scrisoare adresata colaboratorilor, Tudor Giurgiu spune: "Daca e sa imi para rau de un singur lucru, acela e ca nu am reusit in cei aproape doi ani sa stopez birocratia din TVR, o birocratie care ucide creativitatea (atata cata mai e) si solidifica un sistem intepenit oricum in propriile lui metehne".

La inceputul lunii martie, Tudor Giurgiu recunostea ca TVR se confrunta cu probleme financiare si anunta ca televiziunea publica va avea, in 2007, un buget de austeritate.

Ce se intampla in TVR dupa demisia lui Tudor Giurgiu

Presedintele director-general al TVR are 30 de zile de preaviz. In acest interval de timp, este posibil ca Parlamentul sa discute rapoartele de activitatea televiziunii publice.

Daca aceste rapoarte sunt respinse, atunci Consiliul de Administratie al TVR este demis si se alege un altul.

Daca rapoartele de activitate nu sunt respinse sau pur si simplu nu sunt discutate in acesta perioada, locul lui Tudor Giurgiu in Consiliul de Administratie va fi luat de supleantul din partea Guvernului: Brandusa Miron, actualmente sef Birou Presa al Partidului National Liberal.

Ulterior, Consiliul de Administratie trebuie sa desemneze din randul membrilor CA (inclusiv Brandusa Miron) un alt presedinte director-general, care va trebui sa primesca avizul Parlamentului.

Fragmente din scrisoarea lui Tudor Giurgiu

  • Plec pentru ca nu mai intrevad vreo posibilitate de a lucra eficient intr-un climat sanatos si de incredere.

  • Pentru ca o anume parte a spectrului politic si-a facut un scop in sine din a incerca sa puna mana pe televiziunea publica. Pentru ca nu vreau sa ma schimb si sa fac trocuri si compromisuri.

  • Campaniile de presa si raportul financiar pe 2006 vin ca o minge la fileu pentru opozitie care acum pregateste „exterminarea” mea; presedintele Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu, ii scria, in urma cu putin timp, domnului Adrian Paunescu, pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR, „sa avem in vedere colaborarea cu sindicatele”.

    Nu stiu despre ce fel de colaborare e vorba, dar nu vreau sa mai lucrez intr-o institutie in care sindicatele fac partizanate cu partidele politice impotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot sa se ocupe de soarta acelei institutii.

  • Daca e sa se fi schimbat ceva cu-adevarat, lucrul asta tine de libertatea de expresie, de totala independenta editoriala a postului public si de un inceput necesar de echidistanta si impartialitate.

  • Sumarele stirilor nu mai sunt vizate de „sus”, iar invitatii nu mai sunt nici ei „aprobati”. Se lucreaza la „liber” (inca), iar daca au mai aparut probleme sau partizanate, ele tin strict de inhibitii, fanatisme sau jocuri de culise ale realizatorilor de emisiuni sau stiri.

  • Insa, probabil ca TVR-ul trebuie, in opinia multora, sa nu aiba parte de o schimbare radicala si sa ramana asa cum a fost: intepenit in mentalitate, fond si forma.

  • TVR are nevoie insa de investitii majore (multe din ele incepute deja) pentru ca e un post subdotat tehnic, fiind lasat atatia ani in paragina datorita unor interese personale, lipsa de viziune si indiferenta.

  • Lipsa de motivatie pe care o simt vine si din faptul ca in ultima perioada am auzit doar acuze si invinuiri, dar nimic bun despre noul TVR din ultimul an, despre filmele si emisiunile care au inceput sa aiba o alta fata.

  • Semnalul de alarma pe care vreau sa il trag tine de sistem si de nevoia de innoire.

    Tudor Giurgiu incheie scrisoarea adresata colaboratorilor astfel:”La noi, la TVR, pisicile de mare au (inca) “ochi albastri”.