Ofiterii de Politie din Marea Britanie invata sa comunice cu presupusii infractori romani, cu ajutorul unor ghiduri de conversatie engleza- romana. Initiativa a fost introdusa pentru a-i ajuta pe politisti sa-i abordeze pe suspectii est europeni care sustin ca nu cunosc limba engleza.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atacurile hotilor de buzunare din Londra au luat avant, noteaza publicatia Daily Mail. Atunci cand sunt opriti pe strada de politisti, cei mai multi suspecti romani sustin ca nu cunosc limba engleza si se sustrag astfel investigatiilor politiei londoneze.

Pentru a preveni aceasta problema, 1.600 de ofiteri din Westminster au fost dotati cu un ghid de 10 puncte, in limba romana, care sa ajute autoritatile sa comunice mai eficient cu suspectii est-europeni.

Ghidul are 10 intrebari

Formularul - numit oficial "Stop and Search translated into Romanian Language" (n.r: "Opreste si Cauta - tradus in limba romana") contine zece intrebari de baza la care suspectii ar trebui sa raspunda.

Asa ca ofiterii care au primit ghidul stiu deja sa spuna: „Scuzati-ma!”, „Pot sa vorbesc cu tine?” si „Pot sa intreb ce faceti in zona aceasta?”. „Va rog sa-mi spuneti numele de familie si prenumele”, „Semnati aici va rog!”

Foto: dailymail.co.uk

Ofiterii au si traducerea fonetica a expresiilor romanesti pentru a pronunta corect cuvintele, insa marea problema a lor este urmatoarea: ce se fac, daca suspectii raspund inapoi in limba romana?

<>

Unul dintre ofiteri a declarat: „Unii dintre noi au destule probleme in vorbirea corecta a limbii engleze, ce sa mai vorbim de conversatii in limba romana”.

„Daca un suspect raspunde inapoi in romana, sau in alta limba straina care nu ne este cunoscuta ancheta nu poate merge mai departe”, a spus el. „Uni dintre baieti spun ca nu inteleg o iota din ce le raspund suspectii, ce sa mai vorbim de faptul daca cei intervievati spun sau nu adevarul”.

„Nu exista nicio indoiala ca intentia nu este una buna, insa, nu exista un plan B”, spune ofiterul.

Politia britanica intensifica masurile de protectie impotriva infractorilor est-europeni

Un purtator de cuvant al Scotland Yard a afirmat ca de la inceputul acestui an s-a constatat o crestere a furtului de bunuri personale in spatiile publice de-a lungul Westminster-ului. O importanta parte a autorilor acestor infractiuni au fost cetateni romani.

„Am pus astfel in dotarea ofiterilor un ghid de comunicare cu membrii comunitatilor romane, pentru ca autoritatile sa poata lucra mai usor”, a declarat el.

Politia a mai intensificat numarul de patrule si lucreaza la o tactica anume: sa ii transforme pe politisti in persoane non-vizibile din punct de vedere etnic.

In ianuarie, au fost comise 545 furturi de buzunar comise in Westminster, comparativ cu 454, in aceeasi perioada a anului trecut.