In timp ce analistii imobiliari spun la unison ca preturile locuintelor nu isi vor incetini ritmul de crestere, cumparatorul roman adopta o strategie de expectativa

Preturi care cresc de la o zi la alta. Astfel poate fi descrisa sumar realitatea de pe piata imobiliara. In majoritatea marilor orase din tara, costurile de achizitie ale locuintelor s-au apreciat cu 10-20% de la inceputul acestui an. Specialistii din domeniu spun ca acest trend este unul de durata. Vom cumpara din ce in ce mai scump.

Cel putin deocamdata insa romanii prefera sa amane achizitia unei case, cei mai multi potentiali clienti cautand inca o explicatie asupra modului in care simpla aderare la Uniune a condus la explozia preturilor.

Un studiu al agentiei imobiliare Edil descrie evolutia din ultima perioada a pietei rezidentiale clujene, dar si a altor mari orase din vestul tarii. Astfel, opt din zece clujeni care au cumparat un apartament in primavara acestui an au ales o proprietate intr-un imobil nou. Nici aici preturile nu au stat pe loc.

Banii din capsuni devin apartamente

O garsoniera de 40 de mp situata in centrul orasului a depasit pragul celor 50.000 de euro. Cea mai ieftina locuinta noua, similara ca suprafata, poate fi gasita in cartierul Manastur. Insa, chiar si aici, pretul metrului patrat depaseste mia de euro.

Pentru un apartament cu patru camere in centrul Clujului, dezvoltatorii cer sume ce ating si 140.000 de euro, se mai arata in studiul companiei Edil. Profilul clientului clujean arata ca acesta are in general mai putin de 40 de ani si prefera sa achizitioneze garsoniere cu o suprafata de minimum 36 de mp.

Cea mai mare parte a finantarii pentru aceste achizitii este asigurata prin intermediul creditelor bancare. Si bistritenii au ca produs imobiliar favorit garsoniera. Mai ales atunci cand vor sa investeasca. In acest oras se inregistreaza totodata si un fenomen deosebit de interesant.

Avantul imobiliar este sustinut de numarul mare de cumparatori reprezentat de romanii care muncesc peste granita, in special in Spania. Acestia au acces la credite spaniole de nevoi personale, credite mari ca valoare si care sunt obtinute in conditii mai avantajoase decat cele oferite de bancile din Romania. Rezultatul este o cerere mare de locuinte, neaparat noi, pe piata bistriteana.

Studiul companiei Edil mai surprinde o particularitate. In Bistrita, toate constructiile noi se predau finisate, neexistand cerere din partea clientilor pentru achizitionarea de locuinte nefinisate sau semifinisate. In prezent, in centrul orasului se construieste doar un singur bloc. Evident aici se inregistreaza si cel mai ridicat pret, 1.300 de euro pe mp.

Complexe rezidentiale se construiesc in zona Independentei. Pretul metrului patrat incepe de la 800 de euro si poate ajunge si la 1.200 de euro. Cele mai ieftine apartamente noi din Bistrita pot fi achizitionate in zona Unirea, unde metrul patrat util incepe de la 650 de euro.

Acest lucru face ca un apartament cu patru camere si cu o suprafata de peste 130 de mp sa poata fi cumparat cu aproximativ 90.000 de euro.

Apartamente noi in Sibiu in 2007, numai la periferie

Preturi ale locuintelor care se modifica de la o zi la alta se regasesc si in Sibiu. Studiul Edil face referire la o cerere in crestere pe segmentul de lux. Aceasta tendinta a fost deja sesizata de dezvoltatori, astfel incat au fost demarate numeroase proiecte de tip minicartier securizat.

Locuintele care vor fi gata in decursul acestui an sunt situate in zonele periferice ale orasului precum: Selimbar, Turnisor si Terezian. In Turnisor, de exemplu, o garsoniera poate fi cumparata cu aproximativ 26.000 de euro, in timp ce pretul unui apartament cu trei camere este de circa 62.000 de euro.

Ce se va intampla insa in urmatorii ani cu pretul caselor? O perspectiva distincta asupra modului in care va evolua piata locuintelor este formulata de directorul firmei de consultanta Arco Real Estate Consulting, Ciprian Lopata. „Daca in prezent segmentul rezidential romanesc se confrunta cu un decalaj mare intre cerere si oferta, aceasta este inca mica in comparatie cu ce va urma.

integral in Adevarul