Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea sefului sectiei II a DNA, Doru Florin Tulus, caruia ii reproseaza ca este prea putin dur in lupta impotriva coruptiei. Chiuariu a declarat ca: "Asa cum legea pentru infiintarea ANI a fost adoptata intr-o forma mai dura, si lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie mai dura".

Florin Tulus se ocupa de dosarele mai multor politicieni, printre care cel al liderului PC, Dan Voiculescu, si al liderului UDMR, Marko Bela. Seful DNA, Daniel Morar, a declarat pentru HotNews.ro ca "decizia a fost luata peste capul lui", el afland in acesta dimineata.

Sectia pentru procurori a CSM a amanat pentru 16 mai, discutarea propunerii de revocare a procurorului Doru Tulus

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, pana miercurea viitoare, procurorul urmand sa primeasca motivarea solicitarii de revocare si sa-si pregateasca apararea.

Citeste si:

  • Doru Tulus: 'Da', e o manevra politica
  • Boc: Ne reintoacem la blocarea actului de justitie de catre politicieni
  • Tudor Chiuariu il acuza pe Daniel Morar ca minte
  • Monica Macovei: Chiuariu sa-si dea demisia sau sa fie revocat
  • Seful DNA il reclama pe ministrul Justitiei la CSM pentru imixtiune in actul de justitie
  • Transparency International: Revocarea procurorului Doru Tulus este nefondata


  • Anterior sectia de procurori a decis cu sase voturi pentru si unul impotriva, sa ia in discutie solicitarea ministrului, in cea ce priveste caracterul de urgenta al acesteia. Procurorul general, Codruta Kovesi a cerut ministrului Justitiei sa explice in ce consta urgenta unei astfel de solicitari, avand in vedere ca cererea de revocare s-a inregistarat la CSM tot marti.

    Procurorii care lucreaza in subordinea procurorului sef Doru Florin Tulus sustin ca acesta indeplineste toate conditiile profesionale si manageriale pentru functia pe care o ocupa, se arata intr-un comunicat al DNA.

    In ce conditii poate fi revocat adjunctul sefului DNA

    Potrivit Legii 303/2004, un procuror poate fi revocat din functia de conducere de catre ministrul Justitiei doar in urma unor controale efectuate la solicitarea CSM sau a sefului DNA sau a procurorului general.

    Or, in cazul lui Florin Tulus nici la Parchetul General si nici la DNA nu a fost solicitata efectuarea unui control. Aceasta inspectie ar trebui facuta de catre procurori anume desemnati de catre procurorul general al Romaniei sau de catre seful DNA.

    Seful sectiei pentru procurori a CSM, Dan Chiujdea, a confirmat ca la CSM nu s-a inregistrat o astfel de cerere si ca nu s-a efectuat un control la sectia a doua a DNA.

    Doru Florin Tulus
    Foto: Cotidianul

    Dosare instrumentate de procurorul Florin Tulus

    Printre dosarele instrumentate de Florin Tulus o parte s-au finalizat cu trimiterea in judecata a unor politicieni de la mai multe partide politice:

    Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Regiei Nationale Romsilva, este cercetat de procurorii DNA in legatura cu o serie de achizitii publice facute in 2004, pe vremea cand se afla la conducerea regiei. Urmarirea penala a inceput in 5 martie. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul retinut in acest dosar este de 750.000 de euro.

    Deputatul PSD Mihail Sireteanu, vizat in cadrul unei anchete privind modul in care a obtinut actiuni la fabrica de armament din Mizil.
    DNA l-a trimis in judecata, in 12 iulie 2006 sub acuzatia ca ar fi fraudat cu peste 6 miliarde de lei vechi fabrica de armament de la Mizil, impreuna directorul societatii, Constantin Cazacu.

    Ioan Stan, deputat PSD, trimitere in judecata, 13 decembrie 2006, pentru folosirea influentei detinute in calitate de persoane cu functii de conducere intr-un partid in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

    Mirza Gavril - presedintele Consiliului Judetean Suceava si presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD.

    Gavril Marza, in calitate de presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a PSD si de presedinte al Fundatiei Social- Culturale „Armonia” Suceava, impreuna cu Ion Stan, si-au folosit influenta si autoritatea pentru a determina diferiti agenti economici si persoane fizice sa sponsorizeze Fundatia Social - Culturala „Armonia” Suceava, desi legea interzice finantarea partidelor politice de catre o fundatie.

    Vicepremierul George Copos (PC), urmarit penal de DNA pentru evaziune fiscala in dosarul Loteria 1. Dosarul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

    Vicepremierul, Marko Bela (UDMR): DNA a inceput cercetarile in cazul liderului UDMR Marko Bela pentru onorariile literare ale acestuia. Mai exact este vorba despre un contract de drepturi de autor pe care l-a semnat cu o editura din Miercurea Ciuc. Bela sustine in declaratia sa de avere ca cele mai importante venituri realizate in ultimii ani au fost obtinute din drepturile de autor. Este vorba despre 90 000 de lei noi si 16 000 de forinti.

    Dosarul lui Dan Voiculescu(PC) si al fiicei acestuia, Camelia, dosar care face parte din cazul Loteria. DNA a inceput in 30 martie urmarirea penala impotriva a sase persoane: Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Mihai Lazar (presedinte CA Grivco SA), Gheorghe Copos, Roza Giulio-Giusepe (presedinte CA Ana Holding) si Adrian Cristea.

    Procurorii DNA sustin ca o parte din suma de peste un milion de euro obtinuta ilicit prin vanzarea catre compania Loteria a 38 de spatii comerciale din Cluj a fost spalata prin transferul banilor in conturile personale ale Cameliei Voiculescu, Dan Voiculescu, precum si ale societatii Grivco SA.

    Dan Ilie Morega, presedintele PNL Gorj este un alt dosar aflat in curs de solutionare la sectia condusa de procurorul Doru Florin Tulus.

    DNA s-a sesizat din oficiu in 9 martie si a demarat o ancheta in cazul Morega, dupa aparitia unei inregistrari, care confirma ca acesta le cerea bani de campanie electorala pentru PNL reprezentantilor unor institutii din judet conduse de liberali.

    Dosarul deputatului Stelian Dutu (PD), care a fost trimis in judecata in 28 februarie. Dutu este acuzat de fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit cand era presedinte al Consiliului Judetean Constanta si care au adus bugetului local un prejudiciu de 3,3 milioane euro.

  • In sectia aII-a DNA, condusa de adjunctul lui Daniel Morar mai sunt in lucru dosarele lui Cristian Anghel de la PNL si a doi deputati UDMR.