Fidel Castro acuza Statele Unite ca ca poarta responsabilitatea pentru tentativa de deturnare, saptamana trecuta, a unui avion la Havana de catre doi dezertori din armata cubaneza, relateaza Reuters.

Presedintele cubanez, aflat in convalescenta de peste noua luni, a afirmat ca "lipsa pedepselor si beneficiile materiale care recompenseaza de aproape jumatate de secol orice actiune violenta impotriva Cubei stimuleaza astfel de actiuni".

Cuba a criticat politica promovata de Washington de incurajare a cubanezilor de a parasi tara spre SUA, unde primesc dreptul de rezidenta, sustinand ca astfel de demersuri stau la baza acestor incidente.

Regimul de la Havana sustine ca legea americana din 1996, conform careia se acorda drept de rezidenta cubanezilor care vin pe teritoriul Statelor Unite, incurajeaza imigratia ilegala si actele de violenta.

Saptamana trecuta, doi dezertori din armata cubaneza au incercat sa deturneze un avion pentru a se deplasa in Statele Unite impreuna cu ostaticii, dar au fost in cele din urma arestati.

Tinerii au dezertat de la baza unde erau stationati, avand asupra lor doua pusti-mitraliere de tip AK-47. Ei l-au impuscat mortal un soldat si l-au ranit pe altul in momentul in care au parasit unitatea.