Transparency International Romania protesteaza fata de cererea ministrului Justitiei de revocare a procurorului Doru Tulus din functia de sef al Sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Transparency International Romania considera ca nu se poate dezbate revocarea unui magistrat din functie fara ca in prealabil sa se fi facut o analiza sau sa fi existat o discutie cu el.

"Atragem atentia ca acest gest poate constitui o practica daunatoare in modul in care Consiliul Superior al Magistraturii isi exercita atributiile de garant al independentei puterii judecatoresti. Este lipsit de relevanta si obiectivitate sa se ia in discutie activitatea unui magistrat fara a se solicita o analiza prealabila.

Acesta este un gest institutional care arata ca eforturile anticoruptie au inceput sa fie declasate ca prioritate de catre autoritatile de la Bucuresti dupa raportul de tara publicat de Comisia Europeana in luna septembrie 2006.

Din punct de vedere al politicilor publice anticoruptie, precedentul creat descurajeaza orice activitate de combatere a coruptiei, pentru ca se creeaza mecanismele prin care cei investigati pot sa isi exercite autoritatea prin control asupra investigatorilor" - se mai precizeaza in comunicat.

Mai mult, Transparency International solicita presedintelui intermiar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, sa nu emita decretul de revocare din functie, cu justificarea ca in fata acestor neajunsuri propunerea Ministerului Justitiei si avizul CSM (pozitiv ori negativ) sunt nefundamentate.

Totodata, Transparency International Romania cere CSM sa isi dea avizul, fie el si consultativ, indiferent daca va fi pozitiv sau negativ, pe baza unei analize care trebuie furnizata de initiatorul procedurii de revocare.

De asemenea, se solicita Ministerului Justitiei sa faca publice argumentele care stau la baza propunerii de revocare a procurorului Doru Tulus.