Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a marcat noi corectii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Toti indicii bursieri s-au depreciat, iar valoarea totala a schimburilor a scazut cu 14,62% fata de sesiunea precedenta. Cele mai mari pierderi au fost resimtite in segmentul societatilor de investitii financiare (SIF).

Actiunile SIF s-au ieftinit, in medie, cu 1,73%, cele mai lichide titluri au coborat cu 0,28%, iar indicele BET - Compozit s-a depreciat cu 0,53%. Rulajul obtinut la BVB a fost de 16,6 milioane de euro.

SIF-urile au asigurat peste 85% din piata

Segmentul societatilor de investitii si cei trei emitenti din sectorul bancar au cumulat, vineri, peste 47 milioane de lei, reprezentand 85,8% din valoarea totala a tranzactiilor.

Numai SIF-urile au asigurat aproximativ 40 milioane de lei. Topul companiilor in functie de rulaj a fost dominat de SIF Moldova (SIF 2), cu 16,4 milioane de lei.

Primele patru pozitii au fost ocupate de SIF-uri, iar "plutonul" a fost completat, la sfarsitul saptamanii, de Banca Transilvania (TLV), cu aproape 6 milioane de lei. Cursul titlurilor TLV au revenit pe crestere, dupa ajustare, astfel ca au urcat cu peste doua puncte procentuale, pana la cotatia de 0,7250 lei/actiune.

Si titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) s-au apreciat, vineri, cu 1,82%, pana la pretul de 0,5600 lei/actiune. Sectorul petrolier a trecut in plan secund, astfel ca nici tranzactiile cu titluri SNP si nici cele cu actiuni RRC nu au depasit 1 milion de lei.

Daca actiunile SNP au ramas la pretul de 0,5450 lei/titlu, actiunile RRC au inchis la cursul de 0,0953 lei/titlu, in scadere cu 2,76% fata de sesiunea anterioara. Bilantul zilei de vineri a indicat pentru doua dintre actiunile SIF (SIF 2 si SIF 5), pierderi de peste trei puncte procentuale.

Profit in scadere cu 17,3% pentru SIF Banat-Crisana

In cazul actiunilor SIF Oltenia, evolutia poate fi explicata prin intrarea societatii in perioada ex-dividend. Sedinta de astazi marcheaza intrarea in perioada ex-dividend si pentru SIF Muntenia, si SIF Banat-Crisana. SIF Banat-Crisana (SIF1)

a afisat, vineri, un profit net de 5,43 milioane lei (1,65 milioane euro) in primul trimestru, in scadere cu 17,3% fata de intervalul similar din 2006.

Integral in Adevarul