Agentia bulgara de presa Sofia News Agency a publicat luni o stire potrivit careia liderul libian Muammar Gaddafi ar fi fost spitalizat in cursul zilei de 13 mai. Citand agentia de presa palestiniana Ma’an, Sofia News Agency sustine ca Gaddafi ar fi avut un atac cerebral.

Imediat dupa aparitia informatiei, premierul italian Romano Prodi, aflat in vizita oficiala la Praga, a declarat pentru ITV News ca a discutat telefonic cu Gaddafi duminica seara si din nou luni dimineata, iar acesta a dat asigurari ca se simte bine.

"Am vorbit din nou in aceasta dimineata la telefon. Mi-a spus ca se simte bine si ca nu intelege de ce presa afirma ca este in stare grava", a precizat Prodi.

In precedenta lor conversatie, de duminica seara, cei doi au discutat despre cazul celor cinci infirmiere bulgare condamnate la moarte in Libia, ca si despre alte probleme de interes comun, din spatiul mediteranean si internationa, a declarat o sursa guvernamentala italiana

Ambasada Libiei la Roma a dezmintit sec informatiile, limitandu-se la a preciza, intr-un comunicat ca "Muammar Gaddafi se simte foarte bine".

Informatiile despre starea de sanatate a lui Gaddafi sunt extrem de controversate, mai mult surse sustinand ca starea sa de sanatate e foarte grava.

Un lider controversat

Muammar Gaddafi este in fruntea statului libian inca din 1969, fiind cel mai longeviv lider din lumea araba. El a preluat conducerea tarii dupa inlaturarea regelui Idris I, printr-o lovitura de stat.

Colonelul Ghaddafi, in varsta de 65 de ani, l-a avut ca model pe conducatorul egiptean Gamal Abdul Nasser si a incercat de mai multe ori sa realizeze o uniune a statelor arabe.

In anii 70, a introdus conceptul de jamahirie, un sistem de guvernare care exclude partidele politice si se bazeaza pe comitete populare.

Libia s-a transformat in Marea Jamahirie Araba Unita, iar Ghaddafi a renuntat la toate functiile oficiale pentru a deveni liderul revolutiei, concentrand astfel intreaga putere in mainile sale.

De-a lungul timpului, colonelul a sustinut financiar si militar o serie de grupari radicale, de la Armata Republicana Irlandeza si pana la Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Libia a fost implicata intr-o serie de atentate organizate in Europa in anii 80 si a fost tinta unor lovituri aeriene americane in 1986, cand zeci de oameni si-au pierdut viata.

In 2003, colonelul Gaddafi a fost de acord sa puna capat programului national de dezvoltare a armelor de distrugere in masa si a acceptat si sa plateasca compensatii pentru familiile victimelor din atentatul de la Lockerbie (in Scotia), petrecut in 1989. Atunci au murit 270 de persoane, iar comunitatea internationala a pus atacul pe seama Libiei.