CSAT a propus, marti, comisiilor de specialitate din Senat sa comaseze intr-un singur act normativ proiectul "Legii privind activitatea de informatii, contrainformatii si de protectie" si cel al "Legii securitatii nationale a Romaniei". Actul normativ unic ar urma sa se cheme "Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate".

Consiliul a propus, de asemenea, ca structurile de informatii, contrainformatii si de securitate autonome si departamentale sa fie mentinute in forma actuala din punct de vedere organizatoric, functional, al atributiilor si subordonarii.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a intrunit, marti, pentru prima data sub conducerea presedintelui interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu.

Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale, remis HotNews.ro, CSAT s-a concentrat, in sedinta sa de astazi, asupra mai multor probleme: arhitectura ”pachetului de legi ale securitatii nationale”; necesitatea concordantei dintre concluziile evaluarii riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii

nationale, pe de o parte, si sensul reglementarilor ce privesc activitatile destinate contracararii acestor riscuri, pe de alta parte; necesitatea sporirii garantiilor privind protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a cresterii calitatii si eficientei controlului

parlamentar; imperativul armonizarii legislatiei romanesti consacrate securitatii nationale cu legislatia comunitara in materie, indeosebi in domeniile combaterii terorismului si a criminalitatii organizate, al securizarii frontierelor si al managementului crizelor.

Comunicatul mentioneaza ca au existat si alte puncte de vedere in legatura cu subordonarea SPP si STS, decat mentinerea lor in forma actuala, iar forma finala a acestor puncte de vedere sunt asteptate la Secretariatului CSAT pana la 17 mai, urmand ca ele sa fie transmise Comisiilor de specialitate ale Senatului.

In privinta solicitarii Senatului de a i se transmite un punct de vedere al CSAT privind initiativele legislative adoptate de Camera prin procedura tacita, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu precizeaza ca, potrivit legislatiei in vigoare, CSAT nu are competenta sa emita avize la astfel de initiative, ci numai la proiectele de acte normative initiate sau emise de guvern in domeniile securitatii nationale.

Traian Basescu a precizat la acea data ca pachetul de legi nu a corespuns nevoilor de securitate, motiv pentru care a fost trimis inapoi Executivului pentru a se tine cont si de propunerile formulate in CSAT.

Pachetul contine sase proiecte de lege: legea securitatii nationale, legea informatiilor si contrainformatiilor, legea privind statutul ofiterului de informatii, legea privind infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, legea organizarii si functionarii SRI si legea de organizare a SIE.

Dupa ce au fost adoptate tacit de Camera Deputatilor, legile se afla in dezbatere la Senat

Miza adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala este mare pentru PNL care doreste ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie (in prezent institutii autonome) sa treaca in subordinea Guvernului, mai exact la ministerul de Interne.O alta modificare preveazuta in pachetul de legi dorita si de PSD este infiintarea unei Autoritati Nationale de

Interceptare a Comunicatiilor, care ar urma sa fie subordonata direct Parlamentului.