La inceputul anilor "90 s-a demarat constructia a zeci de spitale, dar lucrarile n-au fost terminate nici pana in zilele noastre

Sanatatea in Romania este subfinantata, motiveaza ori de cate ori au ocazia politicienii romani starea in care se afla spitalele si sistemul public de sanatate in general. Cu toate acestea, mai multe unitati medicale aflate in constructie din 1993-1996 inghit zeci de milioane de euro anual, fara ca acest lucru sa aiba si o finalitate. Asemanarea cu balada Mesterului Manole este uluitoare.

Actualul ministru al sanatatii a anuntat ca o prioritate a mandatului sau (si a Guvernului) construirea de spitale regionale si judetene de urgenta. Numai ca ?reforma pe care vrem sa o facem are nevoie si de bani. De o finantare mai ritmica si mai substantiala. Vom incerca sa identificam si sa blocam anumite costuri neeconomicoase", declara in urma cu un an ministrul Eugen Nicolaescu.

Se pare ca, daca in legatura cu spitalele a dat gres, cel putin in ceea ce priveste partea finala a reusit. Ministerul Sanatatii a economisit anul trecut o mare parte din bugetul de capital alocat, reusind contraperformanta de a cheltui numai 30% din banii pentru investitii daruiti de Finante, sustin surse guvernamentale.

Tradus in euro, procentul inseamna aproximativ 140 milioane euro, bani care s-au intors la bugetul de stat ca urmare a incompetentei oficialilor din Sanatate.

Limba engleza si conspiratia contestatarilor

Nicolaescu a si identificat ?sursa raului": limba engleza, eliminarea posibilitatii de incredintare directa, obligativitatea respectarii regulilor atribuirii prin licitatie si conspiratia contestatarilor. ?Foarte multe licitatii incepute au fost blocate din cauza contestatiilor. Una dintre acestea viza faptul ca nu a fost tradus in engleza caietul de sarcini.

Am cerut celui care a contestat sa-si asume rezultatul blocarii actului daca se va ajunge in aceasta situatie. De aceea avem nevoie de reglementarea problemei contestatiilor. Pana acum era o conspiratie a contestatarilor", a declarat saptamana trecuta ministrul.

Aceasta este explicatia data de Nicolaescu faptului ca zeci de spitale neterminate, a caror constructie a inceput dupa 1990, inghit sute de milioane de lei in fiecare an. Constructiile, oferite clientelei prin incredintare directa sau licitatii trucate, nu se mai finalizeaza desi au trecut aproape doua decenii. In tot acest timp, ministrii bifeaza reforma sistemului sanitar si descentralizarea.

Daca ministerul inapoiaza banii de investitii Finantelor, autoritatile locale nu au fonduri nici macar pentru intretinerea ?scheletelor de spitale", cum au fost ele denumite.

Povestea acestora seamana izbitor cu balada Mesterului Manole. Numai ca de data aceasta rolul mesterului este interpretat, din 1990 incoace, de fiecare ministru al sanatatii. ?Ana" lucreaza la Ministerul Finantelor si, indiferent cati bani i-ar aduce lui Manole (fie ploaie, fie vant), acesta nu poate termina nici macar un singur spital.

Ministrul neputincios

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat in mai multe randuri despre ?scheletele de spitale" ca au inghitit fonduri imense. Daca va ganditi ca aceasta este vestea proasta va inselati. Abia urmeaza: daca vor fi terminate, intr-un tarziu, spitalele sunt depasite din punct de vedere al sistematizarii constructiei! Concret, ele nu se vor incadra in standardele Uniunii Europene.

Cu toate acestea, nimeni nu a cerut socoteala pana acum pentru sutele de milioane de euro cheltuite in studii de fezabilitate neconcretizate vreodata, in constructiile incepute si nefinalizate sau in centralele termice paguboase. Mai mult decat atat, sumele sunt in continuare pompate an de an, indiferent de guvernare.

Licitatiile sunt ferite de ochii lumii, iar fondurile alocate sunt incredibil de mari. A fost odata ca niciodata un plan de constructie a peste 30 de unitati medicale. Numai anul trecut s-au dat peste 20 milioane euro pentru asta. Eram deja in anul al 14-lea...

Integral in Saptamana Financiara