Daca pana in prezent mallurile au reprezentat apanajul aproape exclusiv al Capitalei, aceasta stare de lucruri este pe cale sa se schimbe.

Reprezentantii Colliers International spun ca in marile orase din provincie se va da in folosinta, pana in 2009, aproape 70% din suprafata totala de noi spatii comerciale la nivel national.

Pe un alt segment al pietei imobiliare, cel al cladirilor de birouri, Bucurestiul ramane in continuare varful de lance al acestui gen de afacere.

In consecinta, oferta inca limitata a dus la o crestere a chiriilor in primele luni ale acestui an. Criteriul demografic este deosebit de important pentru dezvoltatorii care cauta locatii pentru centre comerciale de amploare.

De aceea, analistii imobiliari spun ca exista un interes deosebit pentru orasele din tara a caror populatie depaseste 100.000 de locuitori. Monica Barbu, directorul Departamentului de retail al

Colliers International, afirma ca „sapte orase detin aproape 70% din stocul total de centre comerciale care vor fi livrate in afara Bucurestiului in perioada 2007-2009".

Acestea sunt de regula acele localitati a caror populatie se apropie de cifra de 300.000 de locuitori. „Cluj Napoca, Constanta, Brasov, Craiova, Galati, Timisoara si Iasi au in prezent un stoc de 105.600 de metri patrati suprafata inchiriabila.

Aceasta va creste de sapte ori pana la sfarsitul lui 2009, cand va depasi 750.000 de metri patrati", a mai declarat Monica Barbu.

Cinci malluri in Cluj, pana in 2009

In prezent, in Cluj nu exista niciun mall. Nu mai tarziu de 2009, in orasul de pe Bega vor fi deschise cinci astfel de centre comerciale, care vor totaliza o suprafata inchiriabila de aproximativ 200.000 de metri patrati.

Constanta si Brasovul sunt alte doua centre de interes pentru investitorii din zona de retail.

Numai pana la finele acestui an, in Constanta vor fi finalizate doua proiecte care vor scoate pe piata locala peste 44.000 de metri patrati.

In acelasi timp, compania spaniola Riofisa va dezvolta cel mai mare proiect din orasul de la poalele Tampei.

Si daca pana acum Brasovul nu are niciun centru comercial cu o suprafata mai mare de 10.000 de metri patrati, din 2009, in chiar centrul orasului va exista un mall de aproximativ 50.000 de metri patrati.

Totodata, specialistii Colliers spun ca si Iasiul isi va dubla stocul actual de spatii comerciale, chiar mai devreme de 2008. Alte orase din tara care au starnit interesul dezvoltatorilor sunt Craiova, Galati sau Pitesti. Euromall este compania care intentioneaza sa inaugureze cate un centru comercial in fiecare dintre aceste orase.

Chirii de 25 de euro pe mp, in mallurile din tara

In urmatorii doi ani, stocul de centre comerciale moderne va ajunge, conform estimarilor Colliers, la aproximativ 2.000.000 de metri patrati. Din aceasta suprafata mai mult de jumatate va fi construita in provincie.

Rezultatul va fi o echilibrare a raportului intre cerere si oferta, ceea ce ar putea conduce la o eventuala scadere a chiriilor pe acest segment imobiliar.

Nivelul mediu al chiriilor obtinute in 2006 pentru mallurile din afara Bucurestiului a fost de 18-25 de euro pe metrul patrat.

Integral in Adevarul