Nicolas Sarkozy a fost investit in functia de presedinte al Frantei. La Palatul Elysee a avut loc ceremonia de transmitere a prerogativelor puterii de la fostul presedinte francez, Jacques Chirac, la noul sef al statului, Nicolas Sarkozy.

Cei doi au avut o intalnire privata in biroul prezidential, in cursul careia Chirac i-a transmis lui Sarkozy codul de activare a arsenalului nuclear, relateaza AFP. Pe tot parcursul ceremoniei, Sarcozy a fost insotit de sotia lui, Cecilia, un cuplu care a starnit o serie de controverse din cauza problemelor conjugale.

Noul presedinte l-a insotit apoi pe Chirac la iesirea din palat. Cei doi si-au strans mainile din nou, schimband cateva cuvinte. Sarkozy l-a aplaudat pe predecesorul sau cand acesta, vizibil emotionat, s-a urcat in masina pentru a parasi incinta Palatului Elysee.

Odata cu acest transfer al prerogativelor, este intoarsa o noua pagina de istorie a Frantei dupa 12 ani de presedintie ai lui Jacques Chirac

Sarkozy a tinut si o scurta alocutiune in calitate de sef al statului. El a declarat ca are "pretentia de a uni francezii" si de a "respecta cuvantul dat". El a subliniat "nevoia de rezultate" impusa de voturile acordate de cetatenii francezi.

"Voi apara independenta Frantei, voi apara identitatea Frantei", a adaugat acesta.

Peste putin timp, Sarkozy va merge cu o coloana oficiala pe bulevardul Champs Elysses pana la Arcul de Triumf. Sarkozy se va deplasa si in afara Parisului, in padurea Boulogne, unde, in august 1944, 35 de tineri francezi au fost impuscati de trupele de ocupatie naziste, un gest pe care un presedinte francez il face pentru prima data.

Un presedinte ambitios, pregatit sa preia conducerea

Prima zi de mandat a noului presedinte coincide si cu prima vizita oficiala in strainatate. Miercuri dupa-amiaza, Nicolas Sarkozy va merge la Berlin, unde se va intalni cu cancelarul german, Angela Merkel.

De asemenea, noul lider francez urmeaza sa il numeasca, joi, in functia de premier pe Francois Fillon, fost ministru al Afacerilor Sociale si al Educatiei, considerat un politician moderat. Anuntul structurii noului Guvern, redus la 15 membri, urmeaza sa fie facut imediat. Sarkozy, care vrea un Guvern al "deschiderii", a vizat nominalizarea unor personalitati de stanga si de centru.

Sarkozy, in varsta de 52 de ani, este cel de-al 23-lea presedinte francez si al saselea de la debutul celei de-a cincea Republici in 1958. El a fost ales la 6 mai cu 53,06 la suta din voturi, invingand-o pe socialista Segolene Royal.

Jacques Chirac, o viata dedicata politicii

In discursul sau care a marcat, marti seara, incheierea celui de-al doilea mandat al sau, Jacques Chirac si-a luat adio de la scena politica si a facut apel la francezi sa ramana "solidari si uniti", precizand ca paraseste biroul prezidential "cu mandrie si cu datoria indeplinita".

"O natiune este ca o familie, iar aceasta legatura care ne uneste este bunul nostru cel mai pretios. Ne seamana si ne apara. Ne permite sa mergem inainte. Ne da forta necesara de a ne pune amprenta in lumea de astazi", a declarat vizibil emotionat Jacques Chirac intr-un interviul televizat.

De asemenea, in cursul zilei de marti, Chirac a primit si demisia guvernului condus de Dominique de Villepin, pe care l-a insarcinat, conform uzantelor, sa se ocupe de problemele curente pana la numirea unui nou premier si constituirea noului cabinet.

Dupa retragere, Jacques Chirac , va prelua conducerea unei fundatii consacrate protectiei mediului si "dialogului intercultural".

Cecilia Sarkozy, o “prima doamna” controversata

Cecilia Sarkozy a asistat la ceremonia de investire in functia de presedinte a sotului sau, insotita de fiul lor, Louis, de cele doua fiice ale sale si cei doi fii ai presedintelui din primele casnicii.

Influent consilier al sotului sau, Cecilia Sarkozy, un fost manechin in varsta de 49 de ani, a devenit "prima doamna" a Frantei, fara sa-si fi dorit acest lucru si in conditiile in care cuplul format cu Nicolas Sarkozy a starnit multe controverse.

Cecilia Sarkozy a fost intotdeauna foarte implicata in cariera lui Nicolas Sarkozy, cel de-al doilea sot al sau, cu care s-a casatorit in 1996, dupa ce a divortat de un prezentator de televiziune.De-a lungul anilor, ea a fost activa in culise, atat ca "eminenta cenusie", cat si consilier de imagine, provocand multe critici in anturajul sotului ei.

Desi nu si-a facut prea des aparitia in public, ea a putut fi vazuta pe prima pagina a ziarelor atunci cand in vara anului 2005, a plecat in Statele Unite insotita de Richard Attias, un om de afaceri, de 45 de ani. Separarea cuplului a fost relatata pe larg de reviste.

Sarkozy, care in acea periada ocupa functia de ministru de Interne, a recunoscut ca intampina dificultati in casnicie si a promis ca nu ii va mai expune familia in fata presei. Cei doi s-au apropiat din nou in primavara anului trecut.

In campania prezidentiala, Cecilia Sarkozy a ramas in culise si nu a asistat la marile mitinguri ale sotului sau, discretie care a alimentat noi speculatii privind relatia dintre cei doi si rolul jucat de ea. De asemenea, saptamanalul “Le Journal du Dimanche“ a dezvaluit de curand ca Cecilia nu a votat in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Nicolas Sarkozy a anunat in timpul campaniei ca, in cazul in care va fi ales, sotia sa va juca "un rol", dar aceasta a declarat ca nu doreste "in nici un caz sa joace un rol oficial".