Parlamentul sarb a aprobat, marti seara, noul guvern proeuropean al premierului Vojislav Kostunica, constituit dupa patru luni de negocieri. Noul executiv a fost aprobat de 133 dintre cei 250 de deputati, in timp ce 106 de parlamentari s-au opus. Trei parlamentari s-au abtinut si doi nu au participat la vot, relateaza Reuters.

Votul a avut loc cu o jumatate de ora inainte de miezul noptii (ora 01.00, ora Romaniei), ora la care expira termenul limita prevazut de Constitutia Serbiei pentru aprobarea noului executiv.

Prioritatea noului guvern, format din din partidele democratice, sub conducerea nationalistului moderat Kostunita, va fi impiedicarea independentei provinciei Kosovo. Planul ONU, care prevede practic independenta provinciei, nu este acceptat de Serbia, insa este cerut insistent de majoritatea albaneza din Kosovo.

Provincia este administrata din anul 1999 de ONU, ca urmare a razboiului intre NATO si armata Serbiei, care lupta impotriva rebelilor albanezi.

Potrivit BBC News, inaintea votului, Vojislav Kostunita a spus ca aderarea la Uniunea Europeana si colaborarea cu Tribunalul Penal International de la Haga este un tel clar definit al guvernului sau.