Prioritatile lui Traian Basescu

1. Reforma sistemului politic

a) Modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal, ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului.

b) Revizuirea Constitutiei, pentru a forma cadrul institutional capabil sa garanteze functionarea Statului roman la standardele Uniunii Europene.

c) Reformarea clasei politice, in urmatoarele scrutinuri electorale:

- alegeri pentru Parlamentul European - pana la sfarsitul anului 2007 ;

- alegeri locale - mai/iunie 2008 ;

- alegeri legislative - noiembrie 2008;

- alegeri pentru Parlamentul European - iunie 2009;

- alegeri prezidentiale - noiembrie 2009;

d) Adoptarea legii lustratiei, ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati.

2. Extinderea reformei in sistemul de educatie

a) Alocarea a 6 % din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004.

b) Aplicarea reformei curiculare, in contextul procesului Bologna, astfel incat pregatirea tinerilor din sistemul de educatie romanesc sa creasca sansele lor de angajare pe piata interna si europeana a fortei de munca.

c) Trecerea scolilor sub autoritatea administratiilor locale si a comitetelor de parinti, precum si transferul fondurilor corespunzatoare de la bugetul de stat.

3. Continuarea reformei in sistemul de sanatate publica

Elaborarea strategiei din domeniul sanatatii trebuie sa reflecte urmatoarele prioritati:

a) Dezvoltarea medicinei de familie si a tratamentului ambulator, intr-o formula nebirocratica si mai accesibila pentru pacient.

b) Elaborarea unor programe de reabilitare si dotare a spitalelor, care sa asigure conditii de tratament si spitalizare civilizate.

c) Trecerea spitalelor in coordonarea administratiilor locale, concomitent cu transferul fondurilor.

d) Reglementari transparente pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare.

e) Incurajarea dezvoltarii sistemului privat, mai ales pe planul asistentei spitalicesti si al

asigurarilor de sanatate.

4. Continuarea reformei in Justitie

a) Consolidarea independentei justitiei, ameliorarea sistemului judiciar prin introducerea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, precum si prin continua perfectionare profesionala a magistratilor.

b) Cresterea eficientei institutiilor publice (politie, servicii de informatii, justitie, administratie centrala si locala) in prevenirea si combaterea actelor de mare coruptie.

c) Accelerarea programelor de informatizare si modernizarea cladirilor destinate Parchetelor si Tribunalelor.

5. Sistemul de pensii si de protectie sociala

a) Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32 % , cat este in prezent - dupa patru majorari - pana la circa 40 % din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35 % din salariul mediu pe economie, in 2008-2009.

b) Dezvoltarea programelor de incurajare a natalitatii si sustinere a categoriilor vulnerabile (varstnici, persoane cu dizabilitati, copii abandonati si familii cu multi copii).

c) Diversificarea programelor vizand incluziunea sociala minoritatii de etnie rroma.

6. Dezvoltarea economiei si a mediului de afaceri

a) Mecanisme institutionale mai transparente pentru politici publice menite sa asigure dezvoltarea afacerilor si a economiei (la nivel local, regional si national) prin sprijin pentru:

- Rationalizarea institutionala si flexibilizarea mecanismelor de programare (planuri coerente de dezvoltare nationala, regionala, locala).

- Descentralizare (pentru a corela mai strans resursele si nevoile de dezvoltare cu decizia comunitatilor si autoritatilor locale).

- Imbunatatirea mecanismelor de atragere, evaluare si excludere din sistem in cariera functionarilor publici. Definirea unui plan pe termen mediu privind cresterea capacitatii profesionale a functionarilor publici.

b) Dialogul autoritatilor cu patronatele si alte organizatii care sprijina sectorul IMM - ca baza pentru politici publice cu suport social amplu. Intarirea organizatiilor patronale prin diversificarea reprezentarii sectoriale si coagularea acestora - in acord cu interesul intreprinzatorilor.

c) Concurenta si piete functionale si transparente prin:

- sustinerea privatizarii, mai ales in domeniul energiei, prin intermediul Bursei

- ajutoare de stat in acord cu reglementarile UE

- sisteme transparente de achizitie publica

d) Competitivitatea firmei si a economiei. Sprijinirea dezvoltarii sectorului IMM prin:

- Reducerea birocratiei si stabilitate legislativa.

- Evitarea derapajului macroeconomic - deficit, inflatie, cont curent - in intervalul 2007 si 2008.

- Cresterea exporturilor.

- Inovare si aplicarea mai rapida a rezultatelor cercetarii-dezvoltarii.

- O noua cultura a calitatii.

- E-intreprinderea (domeniul virtual ofera noi tehnici si metode de organizare, desfacere, recrutare etc).

7. Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE

a) Prioritate pentru mediul rural:

- Dezvoltarea IMM-uri in mediul rural, pentru valorificarea productiei agricole si dezvoltarea agroturismului.

- Informarea locuitorilor si autoritatilor rurale cu privire la mecanismul de accesare a fondurilor europene.

- Liberalizarea pietei de consultanta (prin eliminarea monopolului statal in acordarea de asistenta tehnica pentru elaborarea proiectelor).

b) Infrastructura de transport si turismul

- Stimularea asocierii intre firme romanesti, pentru a le spori capacitatea de a participa la licitatii pentru proiecte cu finantare din fonduri europene si marirea sanselor de indeplinire a criteriilor de eligibilitate (constructii, IT, consultanta).

- Initierea, in anul 2008, a lucrarilor la autostrada Nadlac - Deva - Sibiu - Pitesti, pentru conectarea sistemului rutier romanesc la principalele Magistrale de Transport European, urmand ca in anul 2009 sa debuteze si modernizarea retelei feroviare pe Coridorul IV Paneuropean.

- Stimularea asocierii firmelor din domeniul turismului pentru diversificarea ofertei si cresterea competitivitatii, in vederea valorificarii depline a potentialului turistic autohton.

- Dezvoltarea infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, apa curenta).

8. Mediul inconjurator

- Aplicarea unui program masiv de impadurire in Sudul tarii si Dobrogea, pentru a preveni si limita efectele desertificarii.

- Program de reabilitare si extindere a sistemului de irigatii, pentru garantarea unor productii agricole sigure, in pofida schimbarilor climatice.

9. Politica energetica

Realizarea strategiei de politici energetice pentru a reduce dependenta Romaniei fata de importul de gaze si titei, dar si pentru a diminua emisiile de oxid de carbon in atmosfera, conform deciziilor adoptate la Consiliul European din martie 2007.

10. Politica externa

a) Continuarea unei politici externe realiste, care sa garanteze securitatea nationala si dezvoltarea economico-sociala a tarii, precum si iesirea definitiva a Romaniei din "zona gri" a politicii regionale si europene, prin :

- Consolidarea pozitiei noastre in NATO si UE.

- Aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA si Marea Britanie, in interiorul NATO.

- Participarea activa la procesul politic european, pe fondul relatiilor bilaterale cu Germania si Franta, ca state-motor ale dinamicii comunitare.

- Dezvoltarea unei politici proactive la Marea Neagra, cu scopul de a securiza si stimula dezvoltarea democratica a regiunii, precum si conturarea unor alternative la aprovizionarea cu energie a statelor UE.

- Focalizarea eforturilor diplomatice pentru a sprijini aspiratiile europene ale cetatenilor din Republica Moldova.

- Extinderea cooperarii economice cu China, India, Coreea de Sud.

- Dinamizarea relatiilor traditionale cu statele arabe moderate.

- Respectarea angajamentelor deja asumate in zonele unde se desfasoara operatiuni militare cu participare romaneasca (Afganistan, Irak, Balcani, Africa).

b) Elaborarea noii Legi a cetateniei romane, care sa le permita cetatenilor din vecinatatea tarii (Basarabia, Bucovina de Nord, Valea Timocului, Banatul Sarbesc etc) sa beneficieze de avantajul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

c) Angajarea unei politici mai pragmatice de apropiere a diasporei in relatia cu Romania, prin protejarea tuturor drepturilor civile si extinderea programelor de pastrare a identitatii romanesti.

d) Acordarea cetateniei romane, in regim de prioritate, pentru absolventii de facultati sau scoli medii proveniti din Republica Moldova.

11. Securitatea nationala