Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat, duminica, pe presedintele Traian Basescu dupa succesul obtinut la referendumul din 19 mai.

"Sper ca acest rezultat va permite Romaniei, in calitate de membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, sa avanseze pe calea reformelor , in special in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei", a precizat Barroso intr-un comunicat dat publicitatii si citat de agentia France Presse.

Responsabilul european a reiterat ca Romania are nevoie de un mediu politic si juridic stabil, iar toti "actorii" de pe scena politica trebuie sa actioneze impreuna pentru cresterea economica si dezvoltarea sociala a tarii.

Markus Ferber - parlamentar german din partea Partidului Popular European a declarat intr-un intreviu pentru RFI, ca Romania trebuie sa se intoarca la reforme, dupa referendum. Altfel, e nevoie de o noua echipa care sa poata guverna - considera Ferber.

De altfel, pe 11 mai, Ferber a trimis o scrisoare comisarului Franco Frattini in care cere analizarea posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pe Justitie.