Din cauza temperaturilor anormal de ridicate anuntate pentru vara aceasta si a lipsei precipitatiilor, agricultorii europeni se asteapta la recolte slabe. Ceea ce, spun specialistii, se va rasfrange asupra preturilor alimentelor, care vor creste fulminant, scrie cotidianul financiar american The Wall Street Journal.

Iar aceasta nu este singura veste proasta. Canicula si absenta ploilor ar putea sa relanseze inflatia in Europa prin dezechilibrarea balantei cererii si a ofertei pe piata alimentelor. In urma inregistrarii unor recolte slabe, oferta va scadea si, evident, preturile vor creste.

In estul Germaniei, de exemplu, landul Saxonia a anuntat deja ca, in martie 2007, pretul produselor alimentare a crescut de patru ori mai mult decat la celelalte produse. "Vremea este mult prea secetoasa", a declarat Bernd Ulmen, un agricultor din Andernach, o localitate situata la circa 60 de kilometri de fosta capitala a Germaniei, Bonn.

Autoritatile au invitat Banca Centrala Europeana (BCE) la vigilenta. Mai mult, daca in urmatoarele saptamani nu va ploua, in Germania se asteapta o scadere cu 40 la suta a recoltei de grau si de rapita, conform unor studii.

"Cresterea preturilor produselor alimentare este iminenta", a avertizat si Herwig Dejonghe, patronul Pinguin, o firma din Belgia care se ocupa cu ambalarea legumelor congelate. Dar a adaugat ca preturile se situeaza "la un nivel inselator de scazut de ani de zile".

In Italia, Cofindustria (organizatie patronala) se teme de inchiderea fortata a unor fabrici in vara viitoare, iar guvernul este pe punctul de a decreta starea de urgenta.

Rationalizarea apei risca sa fie singura cale de a face fata problemei, a estimat Wolfgang Grabs, seful diviziei resurse hidrologice din cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), din Geneva.

Integral in Romania Libera