Partidele politice au ajuns la un acord in ceea ce priveste votul uninominal. Reprezentantii PSD, PNL si PD au stabilit, marti seara, sa inceapa dezbaterea proiectului de lege in varianta propusa de Asociatia Pro Democratia. In urma intelegerii, comisia de cod electoral a Parlamentului va incepe dezbaterea pe initiativa propusa de APD.

Acest proiect de lege prevede introducerea votului uninominal mixt - care imbina sistemul majoritar, folosit, de exemplu, pentru alegerea primarilor - cu sistemul proportional. Initiativa legislativa a fost preluata de catre PNL si depusa in Parlament.

Alaturi de acest proiect de lege, la comisia de cod electoal se mai afla alte 18 initiative legislative care au ca tema votul uninominal.

Presedintele comisiei de cod electoral, Mihai Voicu a recunoscut ca, marti seara, reprezenatii PNL, PSD si PD s-au intalnit cu presedintele APD si au cazut de acord ca Parlamentul sa inceapa dezbaterea in comisie pe varianta propusa de APD si sustinuta de liberali.

Potrivit lui Voicu, initiativa legislativa va suferii modificari pe parcursul dezbaterilor, fiecare formatiune politica putand sa formuleze amendamente.

Fragmente din declaratia lui Mihai Voicu:

  • Proiectul reformei electorale trebuie adoptat pe cale parlamentara
  • Acest proiect va fi depus in procedura parlamentara obisnuita
  • Consensul partdelor politice importante va duce la adoptarea proiectului reformei electorale
  • Proiectul reformei electorale va fi depus la Senat - prima Camera decizionala
  • Votul uninominal nu poate fi introdus la alegerile europarlamentare
  • Sper ca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, Legea sa treaca de Senat
  • Specialistii partidelor vor aduce corecturile tehnice necesare
  • Am propus ca presedintii, liderii de partide sa fie semnatarii acestui proiect si sa fie depus la Senat ca prima camera sesizata

    Proiectul de cod electoral al Asociatiei Pro Democratia. Explicatii generale

  • Documentul prevede un sistem de votare mixt, in care jumatate din alesi sunt desemnati in mod direct, iar restul mandatelor sunt imparite la nivel regional, judetean sau local.

  • Daca proiectul va deveni act normativ, formatiunile si candidatii participanti la procesul electoral vor fi obligati, inainte de declansarea procedurilor de alegeri, sa constituie depozite de bani care li se restituie dupa validarea rezultatelor, doar daca au obtinut cel putin 2% din voturile electoratului.

  • Noutatile aduse de proiectul Codului Electoral:

    1. Proiectul aduce in prim plan o noua unitate electorala: Colegiul uninominal. Colegiul uninominal reprezinta o circumscriptie electorala in care alegatorii aleg un singur reprezentant. De exemplu, in cazul alegerilor pentru primar, intreaga localitate se constituie intr-o circumscriptie (colegiu) uninominala, alegatorii alegand un singur reprezentant (primarul), dintr-o serie de candidati.

    In cazul alegerilor parlamentare, numarul colegiilor electorale in fiecare judet va fi egal cu jumatate din numarul mandatelor de parlamentar alocate respectivului judet.

    Astfel, in fiecare colegiu, candidatul care a adunat cel mai mare numar de voturi va fi declarat castigator, iar restul mandatelor vor fi alocate in functie de repartizarea facuta in regiunea de dezvoltare din care face parte.

    2. Printre celelalte noutati aduse de documentul Pro Democratia sunt instituirea votului prin corespondenta si schimbarea zilei de votare din duminica in sambata.

  • Asociatia Pro Democratia propune un sistem proportional prin compensare, avand la baza scutinul intr-un singur tur in circumscriptii uninominale.

    Acest lucru inseamna ca jumatate dintre mandate vor fi atribuite castigatorilor alegerilor din colegiile uninominale, iar cealalta jumatate va fi atribuita proportional cu numarul de voturi inregistrate de fiecare partid (prin candidatii acestuia) unora dintre candidatii care nu castiga alegerile in colegiul in care candideaza.

    Sistemul propus de Asociatia Pro Democratia este asemanator cu cel folosit in Germania pentru alegerea parlamentului federal si in Italia pentru alegerea Senatului

  • Asociatia Pro Democratia sustine ca proiectul aduce o serie de avataje (este mai simplu, mai usor de administrat, mai ieftin si mai usor de inteles, ceea ce favorizeaza implicarea cetatenilor; este atractiv pentru alegatorii care nu considera importanta politica de partid si politicile partidelor; ofera alegatorilor posibilitatea de a-l pedepsi pe reprezentantul care i-a dezamagit; acorda

    sanse si partidelor regionale, care reprezinta interese locale ale alegatorilor).