Organizatorii editiilor anterioare ale Finalei UEFA Champions League spun ca Atena, orasul finalei de miercuri, va inregistra profituri substantiale de pe urma gazduirii acestui eveniment. Un studiu complex indica faptul ca nivelul castigurilor pe care le va obtine capitala Greciei ar putea ajunge la 26 de milioane de euro.

La solicitarea MasterCard, unul dintre sponsorii principali ai UEFA Champions League, compania KRC a chestionat o serie de experti ce au fost implicati in organizarea ultimelor cinci Finale ale UEFA Champions League.

Expertii chestionati au raspuns ca Atena va inregistra cresteri semnificative in ceea ce priveste cheltuielile consumatorilor, o explozie a turismului, o imbunatatire a imaginii si notorietatii orasului.

De asemenea, toti cei intervievati au fost de acord ca sansele Atenei de a organiza si alte competitii sportive importante si evenimente internationale vor creste ca urmare a gazduirii Finalei UEFA Champions League.

Barurile si restaurantele au cel mai mult de castigat

Barurile, restaurantele, hotelurile, magazinele, companiile de transport si Administratia Stadionului Olimpic unde se va tine Finala vor beneficia cel mai mult de cresteri, potrivit studiului MasterCard.

Cei chestionati sunt de parere ca promovarea atat a ofertelor culturale, cat si a celor hoteliere ii va incuraja pe vizitatori sa isi prelungeasca vizita si astfel comertul local va inregistra cresteri.

Promovarea turismului, pe termen lung

Cu toate acestea, avantajele financiare nu se vor vedea imediat, spun cei chestionati. Sapte din opt experti sunt de parere ca o Finala de succes in Atena poate aduce cresteri pentru oras, iar jumatate au spus ca este foarte probabil ca turismul sa inregistreze cresteri pe termen lung, mai ales ca suporterii sunt asteptati sa se intoarca in Atena pentru a-si petrece vacanta cu familiile.

Mihalis Tsapidis, responsabil cu organizarea evenimentelor de fotbal din Atena, spune ca "Unul dintre motivele pentru care Atena a dorit sa gazduiasca Finala Champions League s-a datorat reusitei organizarii Jocurilor Olimpice din 2004.

Orasul a gazduit cu succes acest eveniment si ca urmare imaginea oamenilor care traiesc aici si capacitatea orasului de a organiza evenimente sportive importante s-au imbunatatit. Fara nicio indoiala, Atena va inregistra un nou succes.

Ne asteptam ca Finala sa incurajeze turismul si cheltuielile consumatorilor in cadrul hotelurilor, restaurantelor, barurilor si a magazinelor locale unde isi vor petrece timpul turistii si suporterii", mai spune Tsapidis.