Aplicantii nedoriti la masa fondurilor structurale europene vor putea fi "opriti" prin intermediul Consiliului de Supraveghere a Contestatiilor, controlat politic, sustin unii specialisti in achizitii publice.

Totul este ca si aranjat: a fost modificata Legea nr. 337/2006, de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Parghii legislative ajutatoare

Rezultatul acestor modificari este Legea nr. 128/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 309 din 9 mai 2007, prin care contestatiile la atribuirea contractelor pot fi controlate politic.

Daca legea nu va fi modificata, beneficiarii vor fi clientii partidelor politice din legislativele si guvernele aflate in functie incepand din momentul aplicarii acestor noi metode de atribuire a contractelor de achizitie publica, sustin reprezentanti ai oamenilor de afaceri.

Rolul acestei legi ar fi acela de a se putea "cerne" dosarele aplicantilor pentru fondurile structurale, prin parghia contestatiilor. "Este o lege pentru baietii destepti!", sustine Pavel Marculet, de la Asociatia Specialistilor in Achizitii Publice din Romania.

"Este pentru cei care vor merge la licitatiile de atribuire a contractelor de zeci si sute de milioane de euro, cum ar fi, de exemplu, cele pentru autostrazi.

Daca se prezinta trei firme, dintre care una are o intelegere si ea trebuie sa castige, castiga, contra unui cont, probabil in strainatate, personal sau pentru vreun partid", spune Marculet.

Altfel spus, cei nedoriti vor fi refuzati pe motiv ca "nu vor avea dosare bine intocmite".

Acest lucru va fi inlesnit impreuna cu o alta "parghie legislativa", care este Ordonanta de Urgenta nr. 30/2006 privind verificarea atribuirii contractelor de achizitie publica, aflata in plin proces de modificare in Parlament.

Aceasta ordonanta a fost modificata doar de Camera Deputatilor, decizionala, in sensul de a lasa usa deschisa spre fondurile europene numai pentru clientii agreati - interpreteaza unii specialisti in achizitii publice.

Lucrurile mai pot fi indreptate, deoarece legea de aprobare a ei nu a fost promulgata de presedintele Basescu, ci retrimisa Parlamentului spre reexaminare, la 05.12.2006. Pentru corectare, exact din acest motiv.

Noile proceduri

Dupa cum se stie, dosarele aplicantilor trebuie sa strabata o procedura stricta, stabilita de legislatia europeana, pana la momentul in care potentialii beneficiari ajung sa primeasca OK-ul pentru finantarea proiectelor lor din fondurile structurale.

Intre primii pasi, obligatorii, este si asa-numitul control ex-ante, efectuat, in cazul Romaniei, de Ministerul Finantelor, desemnat prin

Ordonanta de Urgenta nr. 30/2006 sa verifice contractele de lucrari si de concesiune de lucrari si acordurile-cadru incheiate in vederea atribuirii contractelor cu valorile mentionate.

Daca Senatul a votat ordonanta in forma trimisa de Guvern, Camera Deputatilor a introdus mai multe amendamente, intre care desemnarea Ministerului Finantelor sa verifice etapele procesului de

achizitie publica dupa publicarea anuntului de participare si desemnarea castigatorului si pana la atribuirea si semnarea contractului. Inainte si intre aceste etape nu s-ar mai face nici o verificare.

Specialistii in achizitii publice spun ca, astfel, se deschide usa spre fonduri numai pentru "clientii agreati", deoarece controlul ex-ante ar trebui facut inainte.

Potrivit Comisiei Europene, sistemul de atribuire a contractelor de achizitii publice trebuie sa ofere garantii operatorilor economici, printr-un control prealabil angajamentului lor contractual si prin responsabilizarea tuturor partilor implicate.

Or, prin verificarea doar dupa desemnarea castigatorului - asa cum cere Camera Deputatilor - se incalca angajamentul asumat de Romania la Uniunea Europeana.

Dupa reexaminare, Senatul a adoptat, a doua oara, ordonanta in forma initiala primita de la Guvern, in timp ce, la Camera Deputatilor, s-a solicitat plenului ca ordonanta sa fie trimisa si la Comisia pentru industrii, condusa de deputatul PSD Iulian Iancu, pentru raport suplimentar. Acolo a si ramas, deocamdata.

Integral in Romania libera