Ideea de a vizita Romania nu te incanta deloc daca citesti ghidul de calatorii publicat de Hachette si distribuit in zeci de tari, in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana. Aspectele negative abunda in prezentarea turistica facuta de redactorii francezi de la „Le guide du routard” („Ghidul drumetului”), iar cele pozitive sunt amintite in fuga.

Bila alba pentru sarmale, bila neagra pentru trenuri

Furtul din buzunare in autobuze si pe strada, taximetristii-pirat care stau la panda la Gara de Nord, WC-urile murdare din trenurile „ieftine si destul de incete”, „tipii cu ochelari negri” de pe strazile Bucurestiului dandu-se politisti si tiganusii care vand namol la Techirghiol - acestea sunt imaginile legate de Romania, creionate in „Ghidul drumetului”.

Cu toate minusurile - o tara „mai aproape de paradis decat de canal”. Ghidul le explica potentialilor turisti ca reputatia de tara poluata, cu orase respingatoare, este nemeritata. Desi peisajul poate fi deprimant in orase precum Onesti sau Buzau, Romania are si zone pitoresti, precum Maramures sau nordul Moldovei.

Bile albe primim si la gastronomie: varza „ la Cluj, sarmalele si mamaliga cu branza, mititeii, ciorba de burta, papanasii si parjoalele moldovenesti sunt laudate. Sunt amintite si palinca din Transilvania, horinca din Maramures, schnaps-ul de Sibiu, afinata si visinata, cu mentiunea ca productia e „de calitate inegala si mai degraba mediocra”. Berea la halba este una dintre surprizele placute.

Atentie la „tipii cu ochelari negri”!

Daca ne luam dupa ce scrie in „Ghidul drumetului” (disponibil si pe internet la wwwOana Botezatu.routard.com), am zice ca Romania e patria hotilor. Gara de Nord din Capitala e amintita pentru hotii din buzunare si taximetristii-pirat. Pe strazile Bucurestiului te acosteaza adesea „tipi cu ochelari negri” care se prezinta a fi politisti si-ti cer actele.

„Fiti cu ochii in patru!”, atentioneaza ghidul. Ba, mai mult, daca se intampla cumva sa aiba parte de necazuri cu hotii romani, turistii sa fie pregatiti cu „mici cadouri”, pentru a rezolva problema mai repede la sectia de politie.

„Este exagerat! De „tipi cu ochelari negri” nu am auzit pana acum. Haideti sa ne uitam un pic si la Paris sau Madrid! Si ei au hotii lor, slava Domnului!”, spune Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

„Nu pot sa neg faptul ca se fura, dar, sa fim seriosi, si taximetristii, si chelnerii din SUA ori Franta te fura de nu te vezi!”, puncteaza Ion Antonescu, presedintele Marshal Turism.

WC-urile murdare si „nasul”

„Trenurile romanesti nu sunt nici foarte curate (va veti aminti WC-urile!), nici foarte confortabile, destul de incete, dar isi respecta orarul si sunt ieftine. Nu ezitati sa luati un bilet la clasa intai. E un pic mai scump, dar va va face calatoria mai placuta!”, scrie ghidul la sectiunea Transport.

Se aminteste chiar si despre „nas”, cu ajutorul caruia scapi de amenda daca ai urcat fara bilet.

„Nu putem nega ca aceste lucruri exista inca in Romania, dar mi se pare ca suntem prezentati ca o tara mai degraba africana decat europeana”, apreciaza Enea.

Hotelurile, o loterie

„Hotelurile de una si doua stele sunt o loterie, fie surpriza, fie consternare, iar curatenia si amabilitatea sunt virtuti departe de a fi general valabile”, arata ghidul.

„Asta se spune si despre hotelurile din Franta si Italia. Am stat la un hotel de cinci stele din Paris si aveam o baie mai rau decat la o garsoniera din Drumul Taberei. Si am platit 450 de euro pe noapte”, arata Antonescu.

„Sa se uite mai intai la ei si apoi sa vorbeasca! Are si Parisul probleme, dar asta n-o sa scrie niciodata intr-un ghid international”, adauga Antonescu.

integral in EvZ