Politologul Vladimir Tismaneanu sustine ca pe 29 mai a primit o scrisoare in care este amenintat cu moartea si ca pe adresa expeditorului sunt mentionate cuvintele “Romania Mare, Romanian Newspaper”. El spune ca este vorba de o actiune tipic securista, comparabila cu amenintarile primite inainte de 1989, pe vremea cand colabora cu postul de radio Europa Libera.

Tismaneanu, care ar urma sa vina in Romania pe 9 iunie, afirma ca a sesizat autoritatile americane si Presedintia Romaniei. Intru-un interviu in exclusivitate pentru Hotnews, Vladimir Tismaneanu vorbeste despre potentialii autori ai scrisorii de amenintare.

  • Fragment din scrisoarea de amenintare (1)
  • Fragment din scrisoarea de amenintare (2)


  • Rep: Ce s-a intamplat?
    V.T.: Marti 29 mai, am primit anuntul privind acordarea premiului “Distinguished International Service Award” din partea Universitatii Maryland pentru contributiile mele la procesul de democratizare din Europa postcomunista si mai cu seama in legatura cu rolul pe care l-am jucat si il joc in demersul initiat de presedintele Basescu privind condamnarea dictaturii comuniste din Romania.

    Mult mai putin placut a fost sa gasesc pe birou la mine la Universitate, exact in aceeasi zi, o scrisoare trimisa de la oficiul Bucuresti transit pe data de 9 mai, continand o amenintare cu moartea si cateva taieturi de articole scrise impotriva mea si a comisiei prezidentiale in publicatiile Romania Mare si Tricolorul.

    Adaug ca intre aceste decupaje se afla si o fotocopie a declaratiei aberante a lui Gheorghe Funar, secretar general al PRM, potrivit careia as fi furat documente ale statului roman pe care le-as fi comercializat pe bani grei in Statele Unite. Scrisoarea este in limba romana, iar la adresa expeditorului se afla o stampila cu cuvintele “Romania Mare”, Romanian Newspaper.

    Rep: Pe cine banuiti ca ar sta in spatele amenintarii?

    V. T.: Este vorba de o actiune, dupa parerea mea tipic securista, de intimidare, legata de efortul, anuntat de presedintele Basescu, de a pune in practica concluziile si propunerile comisiei prezidentiale.

    Din propria experienta, legata de perioada 1983 - 1989, cind eram colaborator permanent al postului de Radio Europa Libera si al unor publicatii occidentale interesate de fenomenul totalitar comunist din Romania, nu pot sa nu observ coincidenta de limbaj si metode dintre aceasta scrisoare si ceea ce facea Securitatea (Directia de Informatii Externe - DIE) in acea perioada.

    Stiind ca Vadim Tudor s-a manifestat si se manifesta ca un inversunat adversar al comisie prezidentiale si tinand cont de repetatele sale declaratii identice cu modalitatea de exprimare a acestei scrisori, ma intreb daca este vorba de o actiune solitara a vreunui maniac antisemit ori de o strategie legata de revansarzii securisti din PRM.

    Rep: Ati sesizat autoritatile americane sau pe cele romane?

    V. T.: De indata ce am primit aceasta scrioare, am anuntat conducerea Universitatii Maryland care s-a adresat politiei campusului, am contactat Departamentul de Stat care a informat Ambasada SUA la Bucuresti cu privire la aceasta situatie si am luat legatura cu Presedintia Romaniei.

    Am deplina incredere ca institutiile abilitate ale statului roman isi vor face cu eficienta datoria in aceasta chestiune. In momentul de fata eu nu sunt pur si simplu un cetatean privat care viziteaza Romania, detin o functie si o misiune publica si, prin urmare, am toate ratiunile sa-mi exprim nelinistea in legatura cu asemenea actiuni.

    M-am uitat in propria mea arhiva si am regasit o scrisoare redactata in termeni aproape identici primita de mine in 1985 si semnata, exemplu clasic de dezinformare, “comandamentul Dumnezeu si Patrie”.

    As mai aminti ca in 1992 revista Romania Mare a publicat un articol cu titlul “Volodea - sobolanul navetist”, care se incheia cu amenintarea: “echipa de deratizare este pe urmele tale”.

    Rep: Cand o sa veniti in Romania?

    V. T.: Voi fi in Romania incepand cu data de 9 iunie si voi lucra impreuna cu colegii mei pe chestiuni legate de editarea raportului final, a unui volum de documente din arhiva comisiei prezidentiale, precum si alte teme legate de problema condamnarii dictaturii comuniste.

    Pe data de 10 iunie, la targul de carte, in studioul Realitatea TV, voi participa la lansarea volumului meu “Refuzul de a uita” (editura Curtea Veche) la care vor vorbi personalitati de varf ale vietii politice si intelectuale din Romania. Avem motive sa speram ca va fi prezent cu acest prilej si presedintele Traian Basescu.

    Rep: Cand credeti ca o sa apara raportul publicat in volum?

    V. T.: Sper ca raportul va iesi pe piata sub forma de carte, intr-o forma cat se poate de riguros redactata, pana la sfarsitul anului 2007.

    Rep: O sa fie modificari substantiale fata de textul initial? Veti tine seama de observatiile publice formulate pina acum?

    V. T.: Toate observatiile si remarcile critice facute cu buna credinta sunt luate in consideratie pentru varianta tiparita.

    Interviu realizat de Dan Tapalaga