Salariul mediu net a fost in luna aprilie de 1.027 lei, in crestere cu 1,4% fata de luna precedenta si cu 22,4% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in domeniul financiar, iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului.

In aceeasi perioada, castigul salarial mediu brut a fost de 1.387 lei, cu 1,7% mai mare fata de luna martie.

Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3002 lei), transporturi aeriene (2254 lei), fabricarea produselor din tutun (2070 lei), industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (1930 lei).

Cele mai mici salarii sunt obtinute in industria de prelucrarea a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (573 lei), fabricarea articolelor de imbracaminte (581 lei), tabacirea si finisarea pieilor (582 lei).

Potrivit comunicatului INS, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat, in principal acordarii de prime, indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

Astfel, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in domeniul transporturilor pe apa (24,2%), activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism (16,5%), indistria miniera (16,1%).

Scaderile fata de luna precedenta ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in domeniul fabricarii produselor textile (-4,2%), fabricarii articolelor de imbracaminte (-4%), edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (-3,9%), si fabricarea de produse din minerale nemetalice (-3,9%) si au fost determinate, in principal, de acordarea de prime in luna precedenta sau de realizarea unei productii mai mici.