Dupa o lunga perioada de lentoare in constructii, avalansa de anunturi lansate in ultimii doi-trei ani de constructorii imobiliari, prin care erau facute publice planurile de ridicare de noi cartiere de locuinte, incepe sa prinda contur.

Numarul constructiilor rezindentiale finalizate in primul trimestru a crescut cu 47a fata de perioada similara din 2006, potrivit datelor facute publice ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Desi procentul de crestere este impresionant, nu acelasi lucru se poate spune despre numarul real al locuintelor noi date in folosinta in primele trei luni ale acestui an: doar 7.238 de locuinte la nivelul intregii tari, realizate aproape in totalitate din fonduri private.

Bucurestiul conduce in topul regiunilor dupa numarul constructiilor finalizate, cu aproximativ 1.500 locuinte date in folosinta, urmat de regiunile Nord-Est (1.029), Sud-Est (998) si Sud-Muntenia (972).

Lucrurile se vor schimba semnificativ in urmatorii ani, cand INS estimeaza ca vor fi date in folosinta mai bine de 100.000 de apartamente in diferite cartiere din Bucuresti si in marile orase din tara.

Prin comparatie, potrivit INS, in fiecare an au fost livrate pe piata in jur de 25.000 de locuinte noi (intre anii 2000 si 2002) si in jur de 30.000 (intre 2003 si 2005), cu un record in constructiile de locuinte in 2006, cand au fost livrate aproape 40.000 de noi locuinte.

Constructii in toi

Potrivit specialistilor din piata, locuintele date in folosinta in acest an sunt mai degraba rezultatul unor proiecte rezidentiale de mici dimensiuni, cresterea semnificativa urmand sa fie inregistrata in perioada urmatoare.

„In general, pe aceasta perioada, datele INS se refera la proiecte individuale mici si medii in locatii ca Domnesti, Iancu Nicolae, Corbeanca sau alte zone din Capitala. Din acest motiv sunt cifrele atat de mari.

Proiecte rezidentiale pentru cartiere sau complexuri rezidentiale nu au fost finalizate in primul trimestru al acestui an pentru a putea face o analiza”, ne-a declarat Ionut Bordei, partener al companiei Eurisko.

Opinia e sustinuta si de Razvan Stroescu, manager al departamentului rezidential al Coldwell Banker. „Sunt numai proiecte rezidentiale personale si, din cate stiu eu, niciun mare proiect rezidential nu a fost finalizat pana in prezent. Este vorba despre vile de 10-12 apartamente, in cel mai bun caz”, ne-a spus specialistul.

integral in EvZ