Reuniti pentru a discuta o simplificare a modalitatilor de plata a taxelor si impozitelor in spatiul comunitar, ministrii au ajuns in impas. Chichita care a incins spiritele tine de TVA. Practic a fost imposibil sa se ajunga la un acord conform caruia din 2009 TVA ar urma sa fie impusa in tara unde sunt furnizate serviciile, mai degraba decat in tara de origine.

Din cauza estimarilor conform carora prin aceste masuri ar pierde cam 1% din PIB, Luxembourgul nu a fost de acord cu ideea si si-a folosit dreptul de veto, blocand astfel dezbaterile in privinta datei de la care noul sistem de plati ar putea intra in vigoare. Modalitatea discutata a fost fara indoiala in sprijinul statelor cu piete de desfacere mari, printre care si Romania.

Totusi, in UE taxele ar putea fi platite mai usor, dupa ce vor fi infiintate ghisee unice, unde companiile isi vor depune declaratiile de venit. Masura a fost luata de ministrii de finante din spatiul comunitar, intr-o reuniune care a avut loc la Luxembourg.

Ministrii de finante au fost de acord cu o crestere a cooperarii intre autoritatile fiscale nationale si cu infiintarea unui ghiseu fiscal unic in fiecare stat membru, unde toate companiile europene pot sa-si depuna declaratiile fiscale.

Integral in Curentul[d:1:d]