Chiriile locuintelor au crescut la nivel national cu 93% in luna mai fata de luna aprilie a acestui an, potrivit estimarilor facute publice ieri de Institutul National de Statistica (INS), cuprinse in buletinul lunar efectuat pentru rata inflatiei.

Dublarea chiriilor a afectat si rata inflatiei anuale, care a urcat usor in mai fata de nivelul din luna precedenta, pana la 3,81%. In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut in mai cu doar 0,23% fata de luna anterioara, marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2,31%.

Calculele privind nivelul chiriilor cuprind toate tipurile de locuinte, insa dublarea rezultata in buletinul aferent lunii mai a fost cauzata in mare masura doar de o schimbare a nivelului chiriilor din locuintele de stat.

Conform INS, cresterea chiriilor a avut drept cauza o hotarare de guvern, intrata in vigoare la 30 martie, care a crescut de patru ori chiriile la locuintele de stat incepand cu luna mai, de unde si cresterea evidentiata de statistica oficiala.

Au crescut astfel de patru ori tarifele lunare de baza ale chiriilor din caminele pentru salariati, cat si cele pentru studenti, din apartamentele din blocurile construite de ANL sau cele ale diferitelor locuinte folosite de companiile nationale si regiile autonome.

integral in EvZ