Dimitri Zenghelis a specificat de la bun inceput ca orice incercare de a prezenta date exacte despre efectele incalzirii globale trebuie privita cu suspiciune, intrucat astfel de amanunte nu pot fi reflectate cu acuratete maxima.

Totodata, Zenghelis a declarat ca vocile care lanseaza informatii potrivit carora fenomenul de incalzire globala ar fi un proces natural trebuie tratate cu maxima suspiciune.

Sumar Raportul Stern

Raportul Stern-volumul I

Raportul Stern-volumul II

Raportul Stern- volumul III

Raportul Stern-volumul IV

Raportul Stern-volumul V

Raportul stern-volumul VI

Raportul Stern-Rezumat

Efecte palpabile ale incalzirii globale

Raportul Stern arata ca in actualul ritm de crestere a emisiilor de gaze poluante, omenirea se va confrunta cu probleme ce tin atat de mediul economic, cat si de mediul inconjurator.

Printre cele mai importante efecte se vor remarca in agricultura. Raportul arata ca una din masurile de combatere a dezastrelor ar fi identificarea unor soiuri de plante rezistente la factorii climatici.

Schimbarile climatice vor afecta calitatea vietii oamenilor din intreaga lume: accesul la resursele de apa va fi diminuat considerabil, productia de alimente va fi mult redusa, iar sanatatea oamenilor va avea de suferit.

Raportul estimeaza ca in cazul in care nu se va actiona rapid, riscurile si costurile schimarilor climatice vor fi echivalente cu o pierdere anuala de 5% din PIB-ul gobal.

In schimb, costurile asociate actiunii necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru evitarea unui impact maxim al schimbarilor climatic ar putea fi limitate la o cota anuala de 1% din PIB-ul global.

Autorii raportului estimeaza ca cei mai afectati vor fi locuitorii tarilor sarace. Costurile fenomenelor metereologice extreme au inceput deja sa creasca, inclusive pentru tarile bogate. Saptamana trecuta, cotidianul britanic The Independent relata ca in acest moment Statele Unite ale Americii se confrunta cu cea mai mare seceta de la criza din anii ’30.

Cifre si solutii

Riscul unor efecte grave ale schimbarilor climatice poate fi redus substantial daca nivelul gazelor cu effect de sera din atmosfera poate fi redus daca nivelul gazelor cu effect de sera (cantitatea totala de gaze aflate in atmosfera) va fi stabilizat intre 450 si 550 ppm(parti pe million).

Nivelul actual al gazelor cu effect de sera este de 430 de ppm si creste annual cu aproximativ 2 unitati.

Pentru ca nivelul emisiilor sa fie stabilizat la valorile de mai sus ar trebui ca emisiile sa scada cu cel putin 25% pana in 2050 comparativ cu ciferele actuale.

Poluarea poate fi copmbatuta prin cresterea eficientei energetice si prin adoptarea unor tehnologii curate de transport si de producere a energiei si a caldurii.

Emisiile de carbon din sectorul energetic ar trebui reduse cu 60% pana in 2050 pentru a reusi o stabilizare a concentratiei de carbon din atmosfera la un nivel de sub 550 ppm.

Comisia Europeana si-a fixat o serie de tinte extreme de precise care sa duca la reducerea poluarii. Astfel, pana in 2020 se intentioneaza reducerea cu 20% a nivelului de emisii de gaze poluante. O alta masura ambitioasa este ca din totalul de energie consumata la nivelul UE 20 % sa fie din surse regenerabile.

SUA si China combat prin vorbe

Cei mai mari poluatori la nivel mondial sunt in acest moment China si Statele Unite ale Americii. In ultima perioada aceste doua state si-au aratat disponibilitatea de a combate poluarea atata timp cat interesele economice nu le sunt afectate.

Oficiali din cadrul guvernului de la Beijing a obiectat in mai multe randuri considerand ca cei care ar trebui sa fie mai stricti in privinta nivelului de gaze poluante ar trebui sa fie statele puternic dezvoltate, considerate principalele viinovate pentru starea in care a ajuns atmosfera.

Cu toate acestea, Dimitru Zenghelis apreciaza ca imbucuratoare declaratiile presedintelui American George W. Bush facute cu ocazia summit-ului G8 si considera ca nord-americanii vor deveni, in cativa ani, principala putere mondiala in lupta impotriva incalzirii globale.