Instrumentele comerciale prin care Uniunea Europeana incearca sa diminueze emisiile de gaze poluante - asa-numitele credite de emisii de carbon - nu vor da rezultatele asteptate, sustine WWF, citat de BBC.

Aceste instrumente, grupate in “European Trading Scheme” (ETS), au fost lansate in 2005, dar succesul lor de pana acum a fost relativ, din cauza limitelor lejere impuse emisiilor de gaze cu efect de sera.

Reprezentantii organizatiei de protectia mediului se tem ca urmatoarea faza a ETS nu va reusi sa reduca emisiile in mod semnificativ. Astfel, incapacitatea de a reduce nivelul emisiilor de dioxid de carbon va duce la schimbari climatice ireversibile.

“In vreme ce mecanismul de tranzactionare a certificatelor pentru emisia de gaze poluante este bun in principiu, prima faza a planului UE a fost serios subminata de unele decizii politice”, potrivit WWF.

Prima faza a “European Trading Scheme” a fost criticata deoarece limitele propuse pentru emisiile de dioxid de carbon nu erau destul de stricte.

In plus, marii poluatori au primit gratis credite de carbon, iar firmele care reuseau sa isi reduca emisiile de gaze poluante ramaneau cu un surplus de credite de carbon care poate fi vandut.

Recent, Uniunea Europeana a impus noi limite pentru urmatoarea faza a ETS unor state, printre care Marea Britanie, Germania si Luxemburg.

Insa, cel mai recent raport al WWF, intitulat “Emission Impossible”, arata ca cea de-a doua faza a ETS, care se va derula intre 2008 si 2012, ar putea esua datorita posibilitatii marilor poluatori de a cumpara credite de carbon.

Potrivit World Wildlife Fund, “European Trading Scheme” ar putea deveni doar o piata de tranzactionare a acestor credite, din care vor avea de castigat doar cei care tranzactioneaza credite de carbon.