Singura persoana pe care trebuie sa o “invinovatiti” in cazul in care v-ati impotmolit in rezolvarea unui Sudoku este editorul japonez Maki Kaji, cel care a lansat acest joc al mintii.

Maki Kaji aduna noi careuri si le perfectioneaza cu ajutorul miilor de abonati la revista sa trimestriala de puzzle-uri.

In Japonia exista mii de creatori amatori de rebus, insa Kaji-san este unul dintre cei mai renumiti. El este "parintele" tuturor. Au trecut peste 20 de ani de cand el a publicat pentru prima data Sudoku, un joc care s-a raspandit in intreaga lume.

Kaji-san a declarat: “Sunt foarte miscat cand aud o noua idee pentru un rebus care are potential. Devin imediat foarte fericit. Ma simt ca si cum as descoperi o comoara. Nu este vorba despre bani. Este pur si simplu emotia de a incerca sa-l rezolvi.”

Maki Kaji nu a castigat foarte multi bani din Sudoku deoarece nu a cerut drepturi de autorl. Insa “parintele Sudoku-lui” spune ca tocmai acest lucru i-a adus succesul , pentru ca alte reviste au putut prelua acest joc si astfel acesta a fost publicat foarte mult. Acum Kaji-san castiga drepturi de autor in Japonia pentru Sudoku si inca mai publica noi colectii ale jocului.

Relaxare pentru toti

Intre Maki Kaji si cititorii revistei sale exista o relatie unica, care l-a ajutat sa creeze un adevarat “incubator de careuri noi”. De patru ori pe an, Maki vinde in jur de 50 000 de exemplare ale revistei sale de careuri, Nikoli. Cititorii trimit redactiei careurile pentru verificare in proportie de 80 la suta. Unii dintre ei rezolva careurile, iar apoi incearca sa le imbunatateasca

Secretul unui bun puzzle

“Pentru ca un joc nou sa aiba succes trebuie sa se tina cont de cateva reguli. Noul joc trebuie sa aiba reguli simple si usor de inteles de toata lumea, chiar si de incepatori. Trebuie sa poti face atat careuri simple, cat si careuri dificile, utilizand aceleasi reguli.

Pentru a fi un joc cu adevarat bun, trebuie sa poata fi rezolvat de copii, batrani si de oricine altcineva.”, a declarat Maki Kaji.

Noboyuki Sakamoto, un tanar programator, are publicate in revista cateva careuri create de el. Acesta a declarat: “Japonezii nu se pricep la inventarea unor lucruri noi. Insa se descurca excelent in perfectionarea lucrurilor. Cand vad un puzzle nou, eu pot sa simt si sa inteleg la ce s-a gandit creatorul lui. In acel moment simt ca am o legatura cu acea persoana.”

Un “urmas” al Sudoku-lui?

Maki Kaji a creat un nou joc, Masyu. Regulile acestui nou joc sunt cat se poate de simple. Careul are sapte linii si sapte coloane si contine 49 de patrate. In unele patrate exista un cerc, de culoare alba sau neagra.

Regulile sunt:

1. Jucatorul trebuie sa uneasca printr-o linie, trasata pe verticala sau pe orizontala, toate patratele care contin cercuri. Liniile trasate nu trebuie sa se incruciseze, sa fie trasate una in continuarea celeilalte si sa nu se treaca de doua ori prin acelasi patrat.

2. Dupa ce se trece printr-un patrat care contine un cerc alb, in patratul urmator linia trebuie sa coteasca la stanga sau la dreapta, la un unghi de 90 de grade.

3. Dupa ce se trece printr-un patrat care contine un cerc negru, linia trebuie sa coteasca la stanga sau la dreapta, la un unghi de 90 de grade in patratul care contine cercul. Dupa aceea trebuie sa treaca drept prin urmatorul patrat inainte de a se coti din nou.

Totusi, pentru Maki Kaji sudoku ramane jocul sau de suflet. "Sudoku este un joc foarte special. Problema e ca un joc ca Sudoku se naste odata la 100 de ani”.

Sursa: www.bbc.com