Suma trimisa in tara de romanii care muncesc in strainatate a crescut anul trecut cu 40% fata de cea adunata in 2005, informeaza Banca Nationala a Romaniei in raportul aferent anului 2006. Acest indice de crestere este mult mai mic decit cel inregistrat in 2004-2005 (169%).

Majoritatea fluxurilor financiare din 2006 (82 la suta) apartine rezidentilor care lucreaza in strainatate de mai mult de un an. In general, aceste fluxuri se reduc pe masura ce respectivele persoane locuiesc o perioada mai indelungata in afara tarii de origine, se spune in raportul BNR.

Sursele predominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie si Spania, pentru transferurile curente ale lucratorilor angajati pe mai mult de un an, si Italia, SUA si Germania - pentru veniturile din contracte pe termen scurt.

Incetinirea ritmului de crestere a sumelor trimise in tara observata de BNR ascunde un fapt cu implicatii sociale majore. “Desi suma trimisa in tara este mare, ritmul de crestere a incetinit. Inseamna ca migratia sezoniera este inlocuita de migratia definitiva a muncitorilor”, a declarat pentru Cotidianul Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Integral in Cotidianul