Multi specialisti sint de parere ca piata imobiliara din Romania se confrunta cu un adevarat boom si ca preturile se vor stabiliza abia peste citiva ani.

Ciprian Lopata, CEO Arco Real Estate Consulting, reprezentanta din Romania a unuia dintre cele mai importante grupuri imobiliare din tarile baltice, considera ca piata romaneasca este la inceput, comparativ cu cele din regiune.

El incearca o previziune despre valoarea proprietatilor peste citiva ani si despre cum se vor imbogati romanii care aleg sa investeasca chiar si intr-o garsoniera la capat de oras.

De ce ar merita sa investim inca intr-o proprietate in Romania?

Piata imobiliara din Romania este foarte timida inca. In 1997 am stat foarte mult in Varsovia. Atunci nu vedeai centrul orasului din cauza macaralelor, iar ei spuneau ca este un boom.

Abia acum, dupa zece ani, tot ei recunosc ca piata era atunci foarte stagnanta, atunci erau inceputurile. Daca mergi azi prin centrul Bucurestiului nu vezi decit maximum o macara, doua.

Ceea ce se intimpla la noi nu este nici pe departe un boom, ci este doar inceputul normal al unei dezvoltari imobiliare. Adevaratul boom probabil va fi in 4-5 ani, sub nici o forma mai devreme. Sfatul meu este ca, oriciti bani aveti, sa va cumparati un mp pe un deal in Romania, pentru ca va valora in citiva ani mult mai mult.

Cea mai buna investitie este o proprietate de real estate, mai buna decit a tine bani in banca. Si o garsoniera intr-un capat de oras, cumpar-o astazi, pentru ca anul viitor va face mai mult.

Ce se intimpla de fapt pe aceasta piata?

Piata nu este una speculativa. Nu exista preturi mari sau mici, atit timp cit se vind. Aceasta este legea de baza a capitalismului. Este o impresie falsa ca astazi se intimpla ceva nemaipomenit in Romania.

Acesta este un inceput normal. Ne putem compara cu Polonia de acum zece ani sau cu tarile baltice, de unde vine firma Arco, in urma cu zece ani.

Ne putem compara cu Ungaria sau cu Cehia, in urma cu zece ani. Probabil in 10-12 ani avem sanse sa ajungem la nivelul Ungariei, al Poloniei. Se construieste enorm de mult in aceste tari, chiar si in prezent.

Peste doi-trei ani vor fi mai multe proiecte, vor creste preturile pe toate segmentele. Probabil, la birouri, preturile se vor stabiliza, poate chiar vor incepe un pic sa scada.

Cea mai mare dezvoltare se va inregistra pe segmentele rezidential si comercial. Sintem departe de a avea centre comerciale si supermarketuri.

Bucurestiul ar trebui sa fie plin de asa ceva. Cind rindurile la casele de marcat vor disparea, inseamna ca sint suficiente. In prezent avem doar 20% din ce este necesar.

In prezent, in Romania exista o cerere foarte mare de credite si multe oferte de genul promotiilor la credite. Nivelul de indatorare admis de banca ajunge si la 70%. Cum afecteaza acest lucru piata imobiliara?

Se va pune presiune si mai mare pe preturi. Tot mai multi oameni isi vor permite sa cumpere o locuinta. In alte tari europene se dau deja imprumuturi pe 60 de ani. Acestea se numesc imprumuturi pe doua generatii si se dau imprumuturi cu dobinda mult mai mica.

In cazul in care ajungi sa nu poti sa platesti un apartament achizitionat, il vinzi, iar vinzarea va fi foarte rapida si iti iei unul mai mic. Nu va fi o criza din punctul acesta de vedere. Cererea este atit de mare si oferta este atit de mica. Asta este situatia care va fi multi ani de acum inainte.

Orice investitie facuta astazi in orice proprietate imobiliara este o investitie extraordinar de buna.

Care sint estimarile de crestere la pretul terenurilor?

Toata Europa de Est s-a intins la fel, din centru catre marginea oraselor. La noi, problema este infrastructura. Incet, incet, centrul oraselor va deveni locul unde se fac businessurile, iar locuintele vor fi catre zona 1 si exteriorul Bucurestiului.

Un mp in centrul Varsoviei ajunge la 4.500-5.000 de euro, in Vilnius sau in Riga este 4.000 de euro, iar in Kiev, un mp costa 7.000 de euro.

Bucurestiul are sansa sa ajunga la nivelul Kievului in zece ani. Cred cu strasnicie ca, in urmatorii ani, pretul pe mp in centrul vechi al

Capitalei va ajunge la 10.000 euro/mp. In doi-trei ani, preturile maximale vor ajunge la 3.000-4.000 de euro/mp in zona nordului. Terenurile se vor scumpi mult pentru o lunga perioada. Cele ultracentrale vor fi exclusive din acest punct de vedere.

Daca vorbim de Bucuresti, nu exista foarte mult spatiu, cu exceptia fostelor fabrici unde se vor construi complexuri comerciale, urmeaza ca orasul sa fie demolat si reconstruit/reabilitat.

In tara, in citiva ani, preturile terenurilor nu vor ajunge la niveluri asa de mari ca in Capitala, dar trendul este tot de crestere.

In trei-patru ani, pretul de constructie, dar si cel de vinzare pe mp se vor dubla in orasele mari. In Bucuresti, pretul de vinzare se va dubla in cinci-sase ani.

Piata imobiliara de la noi nu are minusuri. Sint foarte multi investitori din lumea asta care vin in Bucuresti. Si nu este vorba doar de imobiliare. Romania este astazi in punctul unde ne-am dorit de mult timp sa fie. Eu estimez ca preturile nu se opresc din crestere timp de zece ani.

Integral in Cotidianul