Euro era tranzactionat la inchiderea sedintei de schimburi valutare de luni la 3,2080 - 3,2110 lei, cu peste doi bani mai jos decat vineri seara, ca urmare a vanzarilor de valuta venite de la investitorii straini, care au apreciat constant leul pe parcursul intregii zile, spun analistii citati de Newsin.

Piata valutara locala s-a deschis la nivelul de 3,2250-3,2300 lei/euro, iar euro s-a depreciat treptat pana la cotatii de sub 3,22 lei si a inchis sedinta la un nivel minim al zilei, de sub 3,21 lei.

"Leul s-a apreciat la fel ca toate monedele din tarile emergente din regiune, cu exceptia coroanei cehe.

Motivul ar fi ca investitorii s-au indreptat spre tarile din zona ca urmare a deprecierii dolarului, insa doar leul si lira turceasca au ajuns la cotatii maxime istorice fata de euro", a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila, pentru NewsIn.

Analistul Credit Europe Bank citat de agentia Newsin considera ca datele economice negative, precum adancirea deficitului de cont curent, au o influenta scazuta asupra deciziilor de plasament ale investitorilor straini. "Poate doar modificarea dobanzii cheie a BNR sa aiba vreo influenta", a mai spus Hancila.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,66%) fata de euro, de la 3,2395 lei/euro, cat era vineri, la 3,2180 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 17 septembrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 32.003 lei vechi (echivalentul a 3,2003 lei noi) pentru un euro.