PSD a refacut Alianta D.A. Stiu, “Alianta” dintre PNL si PD este istorie, o istorie pe care episodul suspendarii presedintelui a facut-o sa para foarte indepartata. Cele doua partide s-au separat pe cat de irevocabil se poate in politica romaneasca (in traducere, pana la noi ordine). Cu toate astea, privite din directia PSD, cele doua partide continua sa fie aliate.

De pe pozitii diferite, opuse chiar, PNL si PD reusesc sa tina partidul dlui Geoana intr-o situatie nedefinita, intr-o confuzie care le macina pesedistilor, nu doar antologica “unitate de monolit”, ci si un nivel minim de disciplina de partid.

A trecut o luna de la referendumul pentru suspendarea presedintelui, initiativa a PSD, sustinuta de alte patru partide si respinsa de 75% din electorat. Ce-a facut partidul dlui Geoana in tot acest timp? Nimic. Urmand (sau, poate, conducand criza politica) negocierile maiestrite duse de partid s-au invartit in cerc.

Puterea i-a tratat cu refuz; dupa toate aparentele, PNL a refuzat orice fel de concesii in schimbul sustinerii la motiunea de cenzura. Dupa ce se vorbise initial de intrarea la guvernare, acum PSD si-a redus pretentiile - ultimative, cel putin la nivel declarativ -, la un ajutor financiar consistent pentru comunitatile locale conduse de reprezentantii lor1.

Raspunsul a venit de la ministrul Orban, care a apreciat ca zvonurile respective sunt o “calomnie la adresa guvernului, a PNL si a PSD“. Sublinierea imi apartine, in conditiile in care social-democratii tocmai confirmasera in ce-i priveste “calomnia” cu pricina, afirmatia liderului liberal a sunat extrem de ironic la adresa acestora. Nu stiu daca a fost intentia dlui Orban sau asa s-au potrivit lucrurile.

In partea cealalta PD ii impinge sistematic pe social-democrati inafara opozitiei. Din acest punct de vedere, kumm2 spuneam, motiunea lor de cenzura a fost un succes. Dupa ce PD si-a anuntat intentia de a o depune, PSD a anuntat imbufnat ca renunta la a sa (citand “nevoia de stabilitate”); apoi, ca sa reduca impactul mediatic, au adaugat ca o vor inlocui cu trei motiuni simple.

PD n-a anuntat nimic, mizand pe efectul surprizei. Motiunile lor au fost facute publice si depuse in cursul zilei de astazi, si se vor dezbate si adopta, probabil, inaintea celor social-democrate. “PSD dubleaza motiunile simple ale PD” suna stirea NewsIn, un titlu foarte putin magulitor pentru PSD.

Ma intreb daca cineva din conducerea acestora a prevazut, la momentul anuntarii celor doua motiuni simple, ca s-ar putea sa pateasca asa ceva.

--------------------------------------------------------------------------------

Cu alte cuvinte, situatia PSD sta cam asa: confuzia in care se afla continua (dl Oprisan, buzduganul, scuze, purtatorul de cuvant al altor marginalizati din PSD, a cerut partidului sa ramana partid de opozitie; ce sa intelegem, ca PSD este sau intentioneaza sa treaca in alta categorie? Care?) Apoi initiativa care incepuse atat de avantat dupa referendum, schimbarea guvernului si negocieri si

misiuni exploratorii, da semne ca a esuat. Nu e de mirare ca au reizbucnit tensiunile interne, tensiuni carora initiativa cu pricina era menita, cred eu, sa le puna frau.

Cateva observatii despre initiativa lui Marian Vanghelie, cererea sa ca vicepresedintii Dancu si Ponta sa fie exclusi din partid:

1. Nu apartine dlui Vanghelie. Apartine PSD Bucuresti, a fost votata unanim de conducerea celei mai mari organizatii a partidului. Unanimitatea e suspecta, si graitoare.

2. E extrema, din toate punctele de vedere. S-a cerut sanctiunea cea mai drastica, si s-a cerut public. Iar cererea e nestatutara, pentru ca cei doi nu sunt membri ai PSD Bucuresti.

3. Motivele oferite sunt ridicole. “Au sustinut o alianta cu PD” si “au facut declaratii daunatoare imaginii partidului”.

Cei doi au facut declaratii divergente, sau chiar ostile la adresa conducerii actuale a PSD, asta e adevarat, dar ce-ar fi putut sa faca dupa esecul grandios al suspendarii? Sa aplaude? Oricum, reprosul respectiv este intr-un fel sincer.

Cele trei observatii duc la o singura concluzie: cererea respectiva dovedeste un razboi intern in PSD, este o initiativa luata/aprobata de conducerea partidului (nu ma refer aici neaparat la dl Geoana), si e un semn de slabiciune. Nici un lider de partid n-ar accepta ca adversarii sai sa fie atacati intr-un mod atat de violent, decat ca un mod de a-si apara o pozitie extrem de fragila.

E evident ca PSD este in criza, nu e evident cum va iesi de aici. Desi cuvintele sunt foarte grele de o parte si de alta, totusi sunt convins ca toata lumea isi da seama ca atu-ul partidului in acest moment este faptul ca reprezinta cel mai tare partid din parlament; si cel mai tare partid din tabara anti-prezidentiala.

Excluderi sau demisii in bloc din partid nu ar face decat sa piarda toate taberele interne aflate in disputa. Ramane sa vedem in ce masura acest lucru o sa echilibreze tendintele centrifuge din partid.

Dezbate pe Blogul lui Doc