Sase savanti de la cateva din cele mai puternice institutii de cercetare din Statele Unite au lansat un apel de urgenta: e nevoie de actiune imediata pentru ca civilizatia Terrei este in pericol de a fi distrusa din pricina incalzirii globale.

Acestia argumenteaza ca, pana in anul 2100, nivelul marilor si oceanelor lumii va creste cu cativa metri, si nu cu 40 de centimetri asa cum avertizase la inceputul anului Comitetul Interguvernamentl al ONU pentru Schimbari Climatice(IPPC), scrie cotidianul britanic "The Independent".

Grupul de savanti americani a criticat in termeni duri rezultatele care au fost prezentate in raportul IPPC din 2007, aratand ca nivelul de crestere de 40 de centimetri preconizat de ONU este mult subestimat.

"Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera a adus Planeta intr-un punct extrem de primejdios, aproape de o schimbare climatica dramatica, care ar putea scapa de sub control, putand astfel afecta grav atat oamenii, cat si natura". se arata in referatul publicat in revista Philosophical Transactions of the Royal Society.

Grupul de savanti a fost coordonat de James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA. Ceilalti membri ai echipei au fost Makiko Sato, Pushker Kharecha si Gary Russell din cadrul aceluiasi institut, David Lea de la Universitatea California si Mark Sidall de la observatorul Lamont-Doherty din cadrul Universitatii Columbia din New York.

Suprasolicitarea in mod nenatural a climei este provocata de emisiile de dioxid de carbon si de alte gaze cu efect de sera, Pamantul fiind astfel amenintat de un posibil cataclism in calotele glaciare din Antarctica si Groenlanda, mai noteaza specialistii.

Schimbari ale climei au mai avut loc in trecut, insa nici una nu a avut drept cauze interventia omului si a civilizatiei.

“Umanitate nu isi mai poate permite sa arda rezervele de resurse de combustibili fosili. Daca s-ar intampla asta, putem fi siguri ca vom avea parte de o schimbare dramatica a climei, care va fi total diferita fata de cea in care s-au dezvoltat oamenii”, se mai arata in material.

Doctorul Hansen a precizat ca avem la dispozitie maximum 10 ani de zile pentru a pune in practica masurile draconice de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, astfel incat sa se poata pune stop fenomenului de incalzire a planetei. In caz contrar, caldura va provoca topirea rapida calotelor glaciare.

Atat ghetarii din Groenlanda si din alte parti ale emisferei nordice, dar si din Antarctica arata semne de schimbare, similare celor deja prezise in trecut.

Una dintre concluziile la care a ajuns echipa de cercetatori este necesitatea unei strategii care sa puna la punct o tehnologie capabila sa curete atomsfera de gazele cu efect de sera.