Duminica, 17 iunie, in club Suburbia a avut loc finala concursului “Ultimatum pentru arta”, eveniment ce s-a aflat la a patra editie. Scopul acestuia este sprijinirea artistilor hip-hop dornici de a fi lansati sau de a castiga fani. Editia aceasta a fost castigata de trupa ViolLent avandu-I in componenta pe Mutu si Choppo.

Castigatorul concursului initiat de Footrecords Romania a fost suma de 300 de euro cash, inregistrarea unui album la Unic Studio precum si un contract de impresariere cu Supreme Soundz Entertainment. Valoarea totala a premiilor a fost de 1000 de euro.

In seara zilei de 17 iunie, prin fumul intesat din Suburbia, 10 trupe/MC(Master of Ceremonies) au luptat pentru marele premiu. Participantii au avut la dispozitie 15 minute pentru a impresiona atat publicul, cat si juriul format din Brugner, Cedry2k, Toxxic, Kombat, Arssura si pe repreznetantii casei de discuri FooTrecords.

La finalul prestatiilor, care au fost indelung aplaudate de prietenii concurentilor, fiecare spectator a avut posibilitatea de a vota trei dintre trupele preferate. In timpul numararii voturilor, trupa craioveana Proxima Evita a tinut un concert de lansare a albumului “Reactii in lant”.

Cele 10 trupe care au evoluat in Suburbia au fost Dificulta, Dovada 33, El Niño, Loyal & Lecart, Pax et Bellum, Viollent, Soul Brovaz, Skiller, Rimmer si Brio.

Acestea au fost finalistele celor patru etape ce au avut loc anterior si in urma carora au capatat dreptul de a participa la marea finala. La debutul concursului au fost inscrise 32 de trupe/mc.

Prima care a prestat a fost trupa Dificulta, formata din Neklasse, Sava si Dgn si, ca aproape fiecare participant, a avut artisti invitati sa cante alaturi de ea. Potrivit lui Neklasse, cei trei nu au cantat pentru premiu neaparat, ci din placerea de a fi pe scena.

Neklasse s-a aratat incantat de numarul spectatorilor din club, insa aflandu-se la inceputul concertului publicul nu a fost suficient de incalzit.

Pe de alta parte, a doua trupa participanta, Dovada 33, sustine ca ar fi preferat un public mai mare, care sa nu fie compus doar din prietenii fiecarui participant si si-au exprimat dorinta ca acestia sa voteze corect.

Etos, Azimut si Barbu din Pitesti, care formeaza trupa, au spus ca au urcat pe scena pentru a castiga experienta, neavand ca scop obtinerea premiului.

In opinia lor, evenimentele de acest gen nu sunt inca bine organizate, dar membri trupei apreciaza faptul ca exista astfel de incercari de a sprijini artistii hip-hop.

Senzatia serii a constituit-o Skiller, un concurent bulgar din Sofia. Acesta a reusit sa ridice tot publicul in picioare lasand audienta cu gura cascata in urma prestatiei avute.

Vezi un show facut de Skiller

Un adevarat profesionist al beat-box-ului (e arta de a crea sunete doar cu ajutorul gurii, care imita instrumente de percutie), Skiller a vrajit spectatorii si a primit multe voturi pentru prestatia sa.

Publicul s-a arata multumit de eveniment insa au existat cateva detalii organizatorice care ar fi putut fi imbunatatite.

“Mi-a placut publicul, a fost receptiv si a aplaudat la toti concurentii, dar putea sa fie mai multa lume in club”, spune Roby.

Adina, pe de alta parte, considera ca sonorizarea putea fi mai performanta.

“Sonorizarea putea fi mai buna si imi imaginam un public mai mare sau macar un spatiu mai incapator.”

Au existat si voci care au contestat valoarea castigatorului conscursului, ViolLent.

“Au fost unii peste ViolLent ca valoare, dar gusturile nu se discuta“ spune Maria.