Ministerul bulgar al Transporturilor a inchis, joi, patru companii aeriene si a interzis altei companii zborurile catre state member ale Uniunii Europene din cauza numeroaselor probleme legate de standardele de siguranta.

Autoritatea bulgara de Aviatie Civila (CAA) a decis “sa retraga certificatele de zbor ale companiilor Air Sofia, Bright Aviation Services, Scorpion Air si Vega Airlines, iar compania Heli Air nu mai este autorizata sa asigure zboruri cargo decat in tarile din afara Uniunii", a anuntat ministerul bulgar intr-un comunicat citat de AFP.

Cele cinci companii, care opereaza in special cu avioane rusesti de tip Antonov-12 si Antonov-26, au primit din februarie interdictie de zbor in tari ale UE, deoarece expertii europeni s-au declarat ingrijorati de calitatea serviciilor oferite de aceste companii.

La sfarsitul lunii mai, o inspectie efectuata de experti ai Agentiei de securitate aeriana a UE a confirmat existenta unor serioase deficiente in materie de exigente de securitate.

Bulgaria, tara care a aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, face deja obiectul unor restrictii aeriene impuse de Comisia Europeanan care a invocat "nereguli majore in capacitatea administrativa a autoritatilor aeronautice bulgare, in domeniul verificarii nivelului de securitate, certificarii capacitatii de zbor si activitatilor de intretinere".

"Personalul este insuficient si pregatirea profesionala a oamenilor nu le permite sa se achite de sarcini la standardele cerute", a precizat Comisia.