Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat vineri ca peste 1.2 milioane de hectare de terenuri agricole au fost afectate de seceta, informeaza Newsin. Numai o mica parte dintre fermieri, respectiv cei ce si-au asigurat culturile vor primi despagubiri pentru pagubele produse. Remes a mai precizat ca nu exista motive pentru ca preturile alimentelor sa creasca.

"Eu am obligatia doar de a respecta legea, nu am atributii de parlamentar, deci nu voi acorda despagubiri decat pentru culturile care au fost asigurate. Intentionez sa schimb legea despagubirilor astfel incat sa exsite pentru toata lumea obligativitatea de a asigura culturile", a mai declarat Remes.

Din datele Ministerului Agriculturii rese ca in 2007 productivitatea la hectar va fi de doar 1.6 tone de cereale mult mai putin fata de ultimii doi ani.

"In 2005, pe munca PSD-ului, Guvernul a obtinut o productie de 7,4 milioane tone cereale, cu 2,9 tone la hectar. In 2006, s-au obtinut 5,2 milioane tone, cu 2,7 tone la hectar, iar in acest an estimam 1,6 tone la hectar", a precizat ministrul de resort.

Cele mai afectate culturi sunt cele de rapita pentru ulei, in proportie de 63% precum si cele de grau, in proportie de 61.5%

Guvernul a deci in cursul acestei saptamani alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri acordate fermierilor a caror culturi agricole au fost afectate de seceta.

De asemenea Executivul va aloca o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara.

Nivelul maxim al despagubirilor va fi de aproximativ 70% din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate.

Fermierii isi vor primi banii in termen de 30-40 de zile.

Prefecturile si administratiile locale au demarat interventiile de alimentare cu apa in regim de urgenta in 16 localitati din 7 judete (Bacau, Constanta, Ialomita, Maramures, Neamt, Vaslui si Vrancea).