Primul ministru al Marii Britanii, Tony Blair, va fi aprobat, in mod oficial, in functia de emisar international al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, desi cativa reprezentanti ai organizatiei s-au aratat nemultumiti de aceasta nominalizare, noteaza cotidianul britanic Financial Times .

Numirea lui Blair in noua funtie va avea loc cu doar o zi inaintea retragerii acestuia din postul de premier, dupa 10 ani petrecuti in fruntea guvernului de la Londra, scrie sursa citata.

Reprezentantii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu - Uniunea Europeana, Rusia, ONU si Statele Unite - se vor reuni marti, la Ierusalim, , in cadrul unei conferinte speciale, menita sa il confirme pe Tony Blair in functia de emisar al organizatiei.

„Numirea lui Blair a fost aprobata in proportie de 150%. Intalnirea de la Ierusalim are rolul de a organiza procesul din punct de vedere logistic, de a face ultimele pregatiri si de a face public anuntul”, a declarat o sursa apropiata negocierilor, citata de FT.

De asemenea, sursa citata a precizat ca seful de cabinet al lui Tony Blair, Jonathan Powell, l-ar putea insoti pe acesta in noua sa calitate de emisar, propunere sprijinita de presedintele american George W. Bush.

Financial Times scrie ca, in timp ce desemnarea lui Tony Blair a fost puternic sustinuta de SUA si de ONU, au existat si opozanti.

Gordon Brown, succesorul lui Blair in functia de premier si noul lider al Partidului Laburist, s-a declarat "foarte nemultumit", pentru ca doreste sa incurajeze concilierea intre palestinieni si israelieni prin mijloace economice si considera ca numirea lui Blair va submina acest proiect.

Ministerul britanic de Externe este, de asemenea, reticent fata de acest demers sustinut de Statele Unite, deoarece nu a fost consultat in aceasta chestiune, iar Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, se teme ca aceasta numire ii va afecta propriile eforturi in regiune.

In schimb, dupa o discutie intre presedintele rus Vladimir Putin si ministrul sau de externe Serghei Lavrov, Moscova a decis sa nu se opuna acestei numiri.