Tot mai multi oameni din intreaga lume considera problemele de mediu, poluarea, bolile, proliferarea nucleara si diferentele tot mai mari dintre bogati si saraci drept cele mai grave amenintari cu care se confrunta planeta la ora actuala, conform unui studiu global publicat de reputatul Centru de Cercetare Pew din Statele Unite, citat de The Guardian.

Documentul, cunoscut drept “Proiectul Pew pentru Atitudini Globale”, arata totodata ca lumea este tot mai saturata de suprematia anumitor tari pe glob si, totodata, deloc impresionata de ascensiunea unor noi lideri, precum cei de la Teheran sau Venezuela.

Studiul arata ca “neincrederea globala in conducerea americana se reflecta in dezacordul tot mai mare fata de elementele-cheie ale politicii externe a SUA”, indeosebi razboiul din Irak, operatiunile din Afganistan. Dintre toate cele 45 de tari incluse in studiu, numai Israelul, Ghana, Nigeria si Kenya sunt de parere ca fortele SUA ar trebui sa ramana in Irak.

In Europa, cea mai mare rata de sprijin pentru politicile Statelor Unite, dintre tarile incluse in analiza, se inregistreaza in Marea Britanie (51%), Franta (39%) si Germania (30%), toate in scadere fata de anul trecut.

Potrivit Voice of America, presedintele Centrului Pew, Andrew Kahut, a declarat ca principala “noutate” a noului studiu este ca problemele ce tin de mediul inconjurator au crescut cel mai mult in clasamentul principalelor surse de ingrijorare pentru oamenii din intreaga lume, fata de studiul similar realizat in urma cu cinci ani.

Aceasta este principala sursa de ingrijorare pentru natiunile din Europa de Est, America Latina, India si Orientul Indepartat”.

Kahut crede ca aceasta se reflecta si in atitudinile globale fata de SUA, una dintre tarile cu cea mai mare poluare pe mapamond.