Cei mai bogati oameni ai planetei au o avere totala de 37 de mii de miliarde de dolari, se arata intr-un raport realizat de Merill Lynch. In 2006 s-a consemnat cel mai rapid ritm de crestere a averilor celor bogati din ultimii sapte ani, informeaza BBC.

La nivel mondial exista 9.5 milioane de persoane a caror avere depaseste un milion de dolari, in timp ce numarul super-bogatilor, categorie in care intri numai daca ai in conturi peste 30 de milioane, este de 95 de mii de persoane.

Raportul realizat de Merill Lynch survine in contextul ingrijorarilor tot mai accentuate legate de decalajul mare intre bogati si saraci.

Saptamanile trecute, mai multi politicieni si bancheri au avertizat ca populatia saraca a lumii risca sa ramana mult in urma.

In acest context exista o serie de factori care fac ca averile sa creasca. In primul rand, in tarile dezvoltate precum SUA sau Marea Britanie s-a inregistrat o crestere economica puternica ce a rezultat in profituri mai mari pentru corporatii.

Pe de alta parte, economiile emergente precum China sau India si-au accelerat ritmul de crestere economica, in timp ce Rusia a beneficiat din plin de preturile record ale materiilor prime pe care le exporta.

In acelasi timp a existat un explozie a achizitiilor si fuziunilor intre companii, fapt ce a dus la cresterea cotatiilor actiunilor acestora precum si la majorarea bonusurilor acordate economistilor ce lucreaza la Londra sau in New York.