Consiliul National de Integritate l-a ales, marti, pe reprezentantul Ministerului Economiei si Finantelor, Marcu Nicu, in functia de presedinte al forului. Pentru acest post si-a mai depus candidatura si reprezentantul PSD, Simona Teodoriu.

Din cei 13 membri CNI, prezenti la sedinta, 7 au votat pentru Marcu Nicu, 4 pentru Simona Teodoriu iar doi s-au abtinut. Presedintele CNI nu are in prezent nici o apartenenta politica, dar a fost pentru o perioada scurta de timp membru PNL.

Aceasta a fost cea de a doua sedinta a Consiliulului National de Integritate, dupa ce luni membrii forului au dezbatut aspectele procedurale timp de mai bine de sase ore.

Consiliul National de Integritate are atributii doar in ceea ce priveste numirea si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui ANI. Revocare se poate face doar pe baza unui audit extern independent care se face anual.

In termen de 15 zile de la alegerea conducerii, CNI va trebui sa elaboreze si adopte regulamentul de desfasurare a concursului pentru desemnarea vicepresedintelui si presedintelui ANI.

Dupa aceste etape, CNI va publica pe pagina de internet a Agentiei tematica, componenta comisiei si subiectele de concurs. Timp de 30 de zile vor fi depuse candidaturile pentru conducerea Agentiei, iar CNI are la dispozitie 10 zile pentru a verifica indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Urmeaza organizarea concursului, iar castigatorii pentru posturile de vicepresedinte si presedinte vor fi prezentanti Senatului spre validare.

PSD si PNL s-au certat pe fotoliul de presedinte

Inca de la prima sedinta, reprezentantii PNL si PSD s-au certat pe functia de presedinte. Conform surselor Hotnews, liberalii si social-democratii au negociat pentru conducere, iar numele lui Marcu Nicu a fost vehiculat chiar de la inceput. Dupa sase ore de dezbateri, reprezentantii PSD, PRM si PD au parasit sala.

Societate civila si PD s-au abtinut de la vot

Societatea civila si reprezentantul PD s-au abtinut de la alegerea presedintelui CNI. Reprezentantul PD, Marian Zlotea a declarat ca s-a abtinut de la votul pentru alegerea presedintelui CNI pentru ca nu a vrut sa se amestece in lupta politica dintre PNL si PSD.

"Nu avea rost sa ma amestec in aceasta lupta dintre PSD si PNL, am luat decizia de a ma abtine. Proasptaul presedinte CNI reprezinta intersele PNL m-am abtinut pentru ca nu am vrut intru in nici un fel de joc politic”, a declarat Zlotea.

Reprezentantul democratiilor a declarat presei ca cea de-a doua abtinere a apartinut membrului din partea societatii civile, Codru Vrabie.

Marcu Nicu neaga interventia politicului

Presedintele CNI si reprezentantul Ministerului Economiei si Finantelor Nicu Marcu a negat acuzatiile aduse de Marian Zlotea."Eu nu cred ca CNI este politizat, este declaratia dumnealui. A fost un vot secret, a fost un vot corect, iar desemnarea presedintelui s-a facut cu majoritate simpla".

Marcu a anuntat ca, saptamana viitoare, Consiliul va lucra la regulamentul de organizare si functionare al Agentiei Nationale de Integritate.