Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat ieri postul OTV cu patru amenzi care, cumulate, s-au ridicat la 50.000 de lei. Cuantumul amenzilor reprezinta inca un record negativ pentru OTV: postul a mai fost sanctionat cu aceeasi suma in decembrie 2006 si februarie 2007.

In plus, mai are de platit amenzi din 2006 si 2007 in valoare de peste 3 miliarde de lei vechi, fiind in topul posturilor care nu si le-au platit catre bugetul statului.

Campion la pedepse

OTV are, totodata, cele mai multe litigii cu forul care reglementeaza continutul audiovizual - 24. „18 dintre acestea s-au solutionat in favoarea CNA”, a spus Attila Gasparik, vicepresedintele CNA. Ca urmare a celor 18 procese castigate, OTV are de platit 202.500 de lei, dar secretul fiscal protejeaza informatiile privind plata acestor amenzi.

„N-a fost nimic premeditat”, a spus Gasparik. „E, intr-adevar, un record, dar nu cred ca va avea (n.r. - Dan Diaconescu) retineri de acum inainte. De foarte multe ori sunt mai in culpa acei parinti care duc caseta la televiziune. Nu se poate sa fii parinte si sa chemi televiziunea la inmormantarea copilului”, a mai spus Gasparik.

Totodata, vicepresedintele consiliului considera ca aceste lucruri se intampla in Romania din cauza unui public needucat, care nu face o selectie a programelor de la televizor.

Sanctiuni in zadar

CNA a dat prima data o amenda de 10.000 lei pentru abateri constatate in emisiunea „Drumuri spre paranormal”, difuzata pe 20 mai, informeaza Mediafax. Emisiunea relua cazul unui baiat care s-a sinucis in urma cu 5 ani. Intr-un reportaj despre aceasta sinucidere a aparut o clarvazatoare care spunea ca a fost vorba de crima, desi politia a dat verdictul de sinucidere.

Decizia CNA a fost luata in urma unei reclamatii primite din partea unui parinte care a constatat ca in emisiune apare fotografia fiului sau fara acordul copilului sau al parintilor. De asemenea, in emisiune au fost prezentate imagini cu copilul care s-a sinucis.

integral in EvZ