Circa 6.000 de evenimente, dintre care opt concerte gigantice, sunt organizate pe tot globul cu ocazia "Live Earth", un festival maraton, organizat la initiativa fostului vice-presedinte american Al Gore.

Concertele vor avea loc pe 7 iulie - 07.07.07 - intr-o incercare de mobilizare impotriva incalzirii globale si vor fi transmise in direct timp de 24 de ore. Evenimentul este asteptat sa atraga o audienta de circa doua miliarde de telespectatori, urmand ca profiturile realizate sa fie donate unor fundatii care lupta pentru o "planeta mai curata".

Evenimentul este asteptat sa atraga o audienta de circa doua miliarde de telespectatori, urmand ca profiturile realizate sa fie donate unor fundatii care lupta pentru o "planeta mai curata".

Concertele "Live Earth" vor avea loc, consecutiv, la Sydney, Tokyo, Shanghai, Johannesburg, Hamburg, New York, Londra si Rio de Janeiro. Sunt anuntate peste 150 de staruri, printre care Justin Timberlake, Duran Duran, Rihanna, Lenny Kravitz, Pharrell Williams, Macy Gray Genesis, Madonna, Bon Jovi, Kelly Clarkson, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, John Mayer, Mana sau Black Eyed Peas.

De asemenea, in cadrul "Live Earth" vor avea loc doua evenimente simbolice, unul urmand sa se desfasoare la Kyoto, locul unde s-au dus negocierile pentru protocolul privind mediul, si celalalt in cadrul unei baze britanice din Antarctica, unde se simt cel mai puternic efectele schimbarilor climatice.

Pe langa acestea, la nivel global vor avea loc circa 6.000 de manifestatii, petreceri si concerte. Kevin Wall, organizatorul principal, a explicat ca ideea acestor concerte i-a venit inaintea lansarii documentarului "An Inconvenient Truth" al fostului vicepresedinte american Al Gore.

"Este ca si cum ai organiza zece Cupe Mondiale simultan", a declarat Kevin Wall, care a anuntat ca Live Earth va fi "un eveniment inedit".

De asemenea, Al Gore a declarat ca "Live Earth va cere oamenilor sa se angajeze in schimbarea obiceiurilor lor si ale celorlalti pentru a reduce emisiile de gaze de sera cu 90% pana in 2050". Potrivit acestuia, "Live Earth" se va asigura ca "va fi elaborat un nou tratat mondial pentru lupta impotriva incalzirii globale".

Organizarea "Live Earth" nu a fost lispita de incidente

Printre problemele intampinate se numara faptul ca organizatorii nu au reusit sa obtina acordul de desfasurare a evenimentului in anumite state, faptul ca nicio tara musulmana nu organizeaza vreun eveniment in sprijinirea luptei impotriva incalzirii globale si anularea unor concerte si evenimente, cum ar fi cel de la Istanbul.

Evenimentul a fost privit cu scepticism si de unii artisti. Cantaretul Bob Geldof a criticat initiativa, spunand ca, desi scopul poate parea unul nobil - un semnal de alarma cu privire la incalzirea globala - totusi este un eveniment inutil, intrucat nu aduce masuri concrete pentru stavilirea incalzirii globale.

Geldof, un militant activ pentru drepturile omului, a declarat ca "Live Earth" este in acest caz un "enorm concert pop" si nimic altceva.

Al Gore va fi prezent la concertul din New York, alaturi de un invitat surpriza si de artisti precum Police, Smashing Pumpkins, Kanye West si Roger Waters. La Londra vor fi prezenti Madonna, Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys si John Legend, in timp ce la Tokyo vor merge cei de la Linkin Park.

Robert Plant canta in Romania pentru combaterea incalzirii globale

In Romania, "Live Earth" incepe in 7 iulie, in parcarea C a complexului expozitional Romexpo si continua duminica. La eveniment vor concerta cateva dintre celebrele nume ale muzicii rock din Romania, precum Compact, Directia 5, Voltaj, Iris, Holograf si Phoenix.

In 8 iulie, de la ora 20:00, la Arenele Romane, va avea loc concertul lui Robert Plant (vocea Led Zeppelin), alaturi de trupa Strange Sensation.

Plant a promis ca va canta la Bucuresti atat piese din cariera solo, incluzand aici si melodii de pe cel mai recent album: "Mighty Rearenged" (2007), cat si din repertoriul clasic al trupei Led Zeppelin.

Biletele vor costa 75 de lei pentru cele fara loc, 150 lei, categoria VIP, cu loc si pot fi achizitionate de pe bileteonline.ro sau din reteaua librariilor Diverta.

Concertul de la Rio - pe punctul de a fi suspendat

Concertul Live Earth Rio de Janeiro, suspendat miercuri de autoritati din motive de securitate, va avea loc, totusi, pe 7 iulie, conform programului, dupa ce organizatorii au rezolvat aceste probleme si dupa ce un judecator a anulat decizia de suspendare.

Politia din Rio este in prezent mobilizata pentru Jocurile panamericane, care vor incepe pe 13 iulie, in contextul infruntarilor cu traficantii de droguri din suburbii. Pentru aceste Jocuri panamericane au fost mobilizati deja 18.000 de membri ai fortelor de ordine, dintre care 6.000 sunt militari.

Brazilia este singura tara in care concertul Live Earth este gratuit, iar organizatorii spera sa atraga pana la un milion de spectatori. O anulare a concertului ar fi fost jenanta pentru oficialii orasului, care spera ca acest concert si Jocurile panamericane sa expuna farmecele legendare ale orasului si nu rata de criminalitate in crestere.

Vedetele de la Rio de Janeiro vor fi Pharrell Williams si Lenny Kravitz.

Surse: AFP, Reuters, liveearth.msn.com, stilette.ro