Cele peste 19 miliarde de euro reprezentand fonduri structurale si de coeziune vor incepe sa vina in Romania, odata cu semnarea, ieri, la Guvern, a Cadrului Strategic National de Referinta 2007-2013 (CSNR), document pe baza caruia sunt alocati acesti bani. Semnatarii au fost premierul Calin Popescu Tariceanu si comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta H?bner.

Comisarul UE a aratat ca primele plati vor fi facute in urmatoarele zile, Romania fiind una dintre tarile membre ale UE care au reusit sa finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operationale, in valoare de 15 miliarde euro, discutiile pentru ultimele doua programe urmand sa fie incheiate pana in luna septembrie.

“Toti cei implicati stiu insa ca adevarata provocare este implementarea proiectelor si e nevoie de un mare efort ca aceasta operatiune sa fie un succes. Comisia Europeana se asteapta la o buna cooperare cu Guvernul roman pentru o corecta gestionare si un control al fondurilor UE, care sa previna aparitia unor nereguli in utilizarea bugetului comunitar”, a spus H?bner.

Oficialul european a aratat, insa, ca autoritatile locale si regionale din Romania vor avea un rol important in aplicarea proiectelor. Idee impartasita, de altfel, si de premierul Tariceanu, care a precizat ca este necesar ca autoritatile locale sa fie pregatite pentru absorbtia fondurilor UE, amintind ca expertii CE vor verifica modul in care sunt utilizate sumele.

“Ramane acum sa facem proiecte de calitate pentru a putea cheltui acesti bani, cu o atentie deosebita pentru gestionarea corecta a fondurilor”, a adaugat Tariceanu.

CSNR, documentul strategic care stabileste prioritatile de interventie pentru Fondurile Structurale si de Coeziune, a fost aprobat de Comisia Europeana la 25 iunie, iar pe baza acestuia vor fi aprobate si cele cinci Programe Operationale.

Cea mai mare parte din suma totala va ajunge la obiectivul “Convergenta”-12,661 miliarde euro, alte 6,552 miliarde euro vor fi derulate prin Fondul de Coeziune, iar 0,46 miliarde euro pentru obiectivul “Cooperare teritoriala europeana”.

Fondurile europene pot fi atrase pentru domenii precum: cercetare si dezvoltare tehnologica; informatizarea societatii; transport; energie; protectia mediului si prevenirea riscului; turism; cultura; regenerare urbana si rurala; suport pentru companii si antreprenori; acces la locuri de munca stabile; incluziune sociala pentru persoane defavorizate; dezvoltarea capitalului uman; investitii in

infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie, promovarea dezvoltarii parteneriatului.

integral in Gandul