35 de soldati din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazu" au defilat, sambata, pe bulevardul Champs Elysees in cadrul paradei traditionale de Ziua nationala a Frantei.

Ministerul roman al Apararii a fost reprezentat la aceasta sarbatoare de generalul-maior Stefan Oprea, director adjunct in Statul Major General. Subunitatea romaneasca este comandata de locotenent-colonelul Ivan Raileanu. De mentionat ca pe sub Arcul de Triumf de la Paris a mai defilat un contingent romanesc cu ocazia aniversarii incheierii primului razboi mondial, in 1918.

Alaturi de soldatii romani, au participat detasamente militare din toate statele membre ale Uniunii Europene, invitate de Ministerul francez al Apararii. Prezenta militarilor din tarile membre a fost principala inovatie a manifestarilor din acest an, pe care presedintele Sarkozy a dorit sa o plaseze "sub semnul Europei".

Parada propriu-zisa, transmisa in direct de televiziunile romanesti de stiri, a fost deschisa de aparate Alphajet ale fortelor aeriene franceze, dupa care au urmat portdrapelele celor 27 de state membre UE.

In cursul serii, la baza Turnului Eiffel, au avut loc concerte, precum si traditionalul traditionalul foc de artificii.

Spre deosebire de alti ani, noul presedinte al Frantei, Nicholas Sarkozy a decis sa renunte la interventia televizata traditionala si a refuzat sa acorde gratieri colective pentru detinuti.

Manifestarile de ziua nationala a Frantei se desfasoara in conditii de maxima securitate. Au fost mobilizati peste 5.000 de politisti si jandarmi.